Už niekoľko týždňov beží tohtoročná cukrovarnícka kampaň na plné obrátky. Ba čo nevidieť sa už aj skončí. Aj preto dnes na otázky Roľníckych novín odpovedá Ing. Radovan Roba, výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku.
Kedy sa tohto roku začala cukrovarnícka kampaň?
"Kampaň na Slovensku sa začala 8.septembra 2015."
Koľko repy plánujú cukrovary tohto roku nakúpiť od pestovateľov?
"Oba cukrovary od pestovateľov na Slovensku vykúpia celú úrodu zo zmluvnej výmery, čo predstavuje približne 1 milión 250 tisíc ton repy."
Od koľkých dodávateľov nakupujú slovenské cukrovary repu?
"Naše cukrovary majú spolu 213 dodávateľov cukrovej repy."
Nakupujú cukrovary v SR repu aj od pestovateľov v zahraničí, teda spracúvajú aj repu z dovozu?
"Nie, spracovávame iba produkciu od domácich pestovateľov."
Aké sú v tomto roku priemerné hektárové úrody?
"Priemerné hektárové úrody sa tohto roku pohybujú na úrovni 55 až 58 ton repy z hektára."
Aká je cukornatosť?
"Priemerná cukornatosť predstavuje 15,5 percenta."
Koľko cukru tohto roku vyrobia dva slovenské cukrovary?
"Očakávame, že do konca kampane vyrobíme približne 180 tisíc ton cukru."
Koľko cukru z celého vyrobeného množstva sa spotrebuje v SR?
"Priemerná spotreba cukru na Slovensku je dlhodobo na úrovni 175 až 180 tisíc ton. Kvóta pre Slovenskú republiku predstavuje 112 319,5 tony, a to je množstvo cukru, ktoré možno použiť na spracovanie v potravinárskom priemysle alebo na priamy konzum."
(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)