07.08.2018 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deň poľa obilnín – „Zasiate pre život“

Pod týmto názvom sa uskutočnil v poradí už 7. ročník prehliadky slovenských odrôd hustosiatych obilnín v Hornom Mýte, v rámci ktorého predstavili osvedčené odrody, ale aj 15 perspektívnych materiálovaktuálne zaradených v štátnych odrodových skúškach. Podujatie zorganizovali spoločnosti Istropol Solary, a. s., Osivo a. s. Zvolen a Bayer s ponukou riešení v ošetrovaní obilnín.

Napredovať v spolupráci

Hostí podujatia privítal Ing. Ľubomír Hudoba, obchodný riaditeľ spoločnosti Osivo a. s. Zvolen. V úvode vyzdvihol úroveň slovenského šľachtenia hustosiatych obilnín, ktoré má  tradíciu a v ostatných rokoch dosiahlo úspech a pokročilo vpred. Zároveň ocenil dlhoročnú spoluprácu so šľachtiteľskou spoločnosťou Istropol Solary. Zdôraznil, že spoločnosť Osivo a. s. patrí medzi lídrov na slovenskom trhu s obilninami, pričom podstatnú časť sortimentu tvoria práve hustosiate obilniny vyšľachtené v spoločnosti Istropol Solary.

Ing. Gyula Zalabai, PhD., riaditeľ spoločnosti Istropol Solary, vo svojom vstupe

informoval o smerovaní a súčasnom stave šľachtenia obilnín v Solaroch: „Prešli sme pomerne zložitou dobou a v súčasnosti popri tradičných programoch šľachtenia pšenice obyčajnej a pšenice tvrdej sa nám podarilo dobudovať aj šľachtenie ďalších hustosiatych obilnín. Naša spoločnosť tak disponuje najširším a najkomplexnejším šľachtiteľským programom hustosiatych obilnín na Slovensku. “Ďalej uviedol: „Našim cieľom v šľachtení je ponúknuť praxi odrody, z ktorých si vedia pestovatelia vybrať tie najvhodnejšie. Podmienky prostredia sa totiž neustále menia, pričom musíme počítať s dôsledkami globálneho otepľovania. S tým súvisí výskyt  chorôb, ktoré tu v minulosti neboli, ako je napr. hrdza plevová, na čo šľachtitelia musia reagovať.“

V ústrety praxi

V mnohých oblastiach šľachtenia v Solaroch prevzali iniciatívu a snažia sa vyšľachtiť odrody s netradičnými vlastnosťami, ktoré môžu byť v budúcnosti zaujímavé, napr. odrody waxy pšenice so zmenenou štruktúrou škrobu s možnosťou širokého uplatnenia v potravinárskom priemysle.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down