10.10.2013 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deň vajec a otázniky ich producentov

Od roku 1996 si každý druhý októbrový piatok pripomíname Svetový deň vajec, ktorý má upozorniť na potrebu a význam tejto univerzálnej potraviny v strave človeka.

Vajcia obsahujú potrebné živiny pre ľudský organizmus, sú zdrojom plnohodnotných bielkovín a množstva vitamínov a minerálov. Lekármi odporúčaná dávka jedno vajce denne potláča aj fámy o nebezpečenstve cholesterolu pre zdravie človeka. Argumentácie o tom, že vajcia patria ku kvalitnej strave sú u nás nanajvýš aktuálne, pretože ich ročná spotreba z roka na rok klesá a dostala sa pod hranicu 200 kusov na človeka.
Slovenskí veľkoproducenti konzumných slepačích vajec si tohtoročný Svetový deň vajec pripomínajú v nie príliš optimistickej nálade. Ceny ich produktov totiž verne kopírujú roky 2010 a 2011, ktoré boli pre chovateľov stratové a dokázali prežiť len tí najodolnejší. V tomto roku práve nízke ceny vajec prinútili jedného z najväčších slovenských producentov redukovať svoju výrobu až na jednu tretinu.
Vzhľadom na prebytky vajec v celej EÚ v porovnaní s vlaňajškom zaznamenávajú vajíčkari pokles odbytových cien o 20-25 percent, pričom na pultoch rôznych obchodných reťazcov sa tento pohyb prejavuje len v asi 10 percentnom znížení cien. A tak zatiaľ čo producenti vyrábajú na hranici podnikateľskej únosnosti, marže obchodníkov sa pohybujú od 30 až do 80 percent, v niektorých prípadoch aj viac.
Slovenskí hydinári vo veľkochovoch majú v súčasnosti približne 3,1 milióna nosníc čo znamená, že sú schopní v plnej miere pokryť požiadavky trhu. Preto skutočnosť, že vajcia sú najviac zastúpenou slovenskou potravinou v obchodných reťazcoch (79%) ich celkom neuspokojuje, pretože je tu ešte veľa dovozu, najmä z Poľska a dokonca aj z Lotyšska.
Aký bude ďalší vývoj cien a tým aj osud producentov konzumných slepačích vajec na Slovensku závisí najmä od cien krmovín, ktoré tvoria rozhodujúcu položku v chove. A pochopiteľne od vyššej konzumácie vajec s označením SK na škrupine. (lu)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down