27.05.2019 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Detekcia nežiadúcej kontaminácie potravín

Jednou z najvýznamnejších požiadaviek Európskej únie v oblasti bezpečnosti výrobkov je ochrana a bezpečnosť potravín. Preto je samozrejmé, že veľký dôraz sa kladie na bezpečnosť a na ochranu potravín poskytovaním rýchlych a presných praktických krokov, ktoré prinášajú konkrétnu a merateľnú hodnotu.

BRATISLAVA. Aj keď sa môže zdať, že bezpečné potraviny na našom stole sú niečo celkom samozrejmé, predsa len je v tomto smere veľmi dôležitá aj prevencia a obozretnosť. V súčasnosti sa veľa diskutuje o ochrane potravín pred úmyselným alebo neúmyselným znehodnotením.

Hlavnými rizikami sú úmyselná alebo neúmyselná kontaminácia potravinárskych produktov toxickými látkami. Takéto úmyselné či neúmyselné kroky môžu poškodiť nielen povesť producenta, obchodnej značky, ale predovšetkým môžu poškodiť zdravie spotrebiteľov.

S cieľom zaistiť bezpečnosť dopravovaných a skladovaných potravín vznikol medzinárodný štandard Food Defence – ochrana potravín. Avšak úloha zaistiť bezpečnosť producentov potravinárskych výrobkov - a priamo tým aj ochranu obchodnej značky - voči najrozličnejším obvineniam z úmyselného či z neúmyselného znehodnotenia či z poškodenia potravinárskeho výrobku je už v kompetencii samotných výrobcov týchto produktov.

Na kontrolu potravinárskych výrobkov priamo u výrobcov či producentov je k dispozícii mnoho rozličných metód a technológií. Patria k nim napríklad rozličné detektory kovov, optické kamerové systémy, magnetická rezonancia, ultrazvuk a RTG žiarenie. Výber a použitie jednotlivých spôsobov súvisí s povahou potravinárskeho výrobku a s konkrétnym účelom danej kontroly.

Kontrola pomocou RTG žiarenia

RTG lúče sú druh neviditeľného elektromagnetického žiarenia s krátkymi vlnovými dĺžkami a s vysokými energiami. Ak RTG lúč prechádza v potravinovom výrobku podstatne hustejšou oblasťou, napríklad cez znečisťujúcu kovovú časť, dochádza k výraznej strate jeho energie. RTG lúče, prechádzajúce potravinovým výrobkom, sú v senzore kontrolného zariadenia prevedené na čiernobiely obraz vnútra potravinového výrobku. Čím má znečistenie oproti potravine väčšiu hustotu, tým kontrastnejšie je zobrazené. To umožňuje jeho rozpoznanie a identifikáciu.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down