
Vážení čitatelia,
v špeciálnej prílohe Roľníckych novín s názvom DOJNICE vám už 14. rok po sebe prinášame pestrú ponuku podnetných odborných článkov.
Veľmi nás teší vaša priazeň, čo potvrdzujú ohlasy vás, čitateľov, a teší nás aj záujem našich dlhoročných, ale aj celkom nových prispievateľov - odborníkov, pôsobiacich v oblasti živočíšnej výroby či veterinárstva o uverejňovanie ich článkov v našej prílohe. Výsledkom je rozmanitosť a množstvo príspevkov, ktoré sme zaradili do aktuálnej prílohy. Ide o témy z oblasti kontroly úžitkovosti, ekonomiky výroby mlieka a aj zlepšenia životných podmienok dojníc.
V tomto vydaní prílohy DOJNICE sa o niečo viac venujeme tematike zdravia. V praxi sa totiž často stretávame so zvýšeným rizikom prenosu patogénov z prvovýroby do potravinového reťazca. Podľa odborníkov z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, riešenie nárastu ochorení ľudí a aj zvierat je pre vedeckú komunitu a priemysel stále väčším problémom. Odolnosť baktérií voči antibiotikám predstavuje významnú hrozbu pre zdravie ľudí i zvierat. A jednou z priorít medzinárodného projektu Jedno zdravie (One Health), ktorý uznáva úzke prepojenie medzi zdravím ľudí, zvierat a aj životného prostredia, je práve kontrola a prevencia antimikrobiálnej rezistencie.
V odbornej prílohe sa celkom prirodzene venujeme aj téme dojenia. Kvalitu a množstvo mlieka významne ovplyvňuje nielen genetický a fyziologický potenciál dojníc, ale aj technológia získavania mlieka a v neposlednom rade tiež dodržiavanie hygienického programu dojenia.
V aktuálnej prílohe nájdete aj zaujímavé články o výžive teliat i dojníc, o potravovom správaní sa zvierat, ako aj ďalšie príspevky z pera výskumníkov z NPPC - Výskumného ústavu živočíšnej výroby a Výskumného ústavu rastlinnej výroby.
A nakoniec pridám už tak trochu tradičné prianie: pri čítaní prílohy DOJNICE 2025 vám prajem užitočne strávený čas.
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ