Produkcia hydiny na Slovensku sa medziročne opäť znížila – kým predtým predstavovala 9,45 kilogramu hydinového mäsa na obyvateľa za rok, v súčasnosti je to o 0,56 kilogramu na osobu a rok menej. Aj to je jeden „výstup“ z tlačovej besedy, na ktorej sa s novinármi v Bratislave stretli predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
BRATISLAVA. Samozrejme, tým klesla aj naša sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa z 53 percent na 47,5 percenta. Z ďalších údajov predstaviteľov ÚHS vysvitlo, že najviac hydinového mäsa dovážame z Českej republiky, Poľska a Maďarska, pričom až 91 percent z celkového dovozu pripadá na krajiny Európskej únie.
Lepšie výsledky v sebestačnosti dosahuje SR pokiaľ ide o produkciu konzumných vajec. Ako vysvitlo zo slov Ing. Ladislava Birčáka, ktorý riadi firmu Novogal Dvory nad Žitavou, čo je jeden z najvýznamnejších podnikov v produkcii konzumných vajec na Slovensku, za ostatných zhuba trinásť rokov sa podstatne nezmenila znáška na jednu nosnicu a rok. Kým v roku 2000 predstavovala 199 vajec na nosnicu a rok, v roku 2013 to bolo 200 vajec na nosnicu a rok. Celkovo je SR v produkcii konzumných vajec sebestačná na 92 percent.
Do vývoja tohto segmentu hydinárskeho odvetvia nedávno negatívne zasiahol výraznejší pokles nákupných cien konzumných vajec, ktoré napríklad v hmotnostnej kategórii „L“ v roku 2013 v porovnaní s rokom 2012 klesli o 17,7 percenta.
Producentom konzumných vajec nedá spávať ani prehlbujúce sa záporné saldo v zahraničnom obchode. V roku 2011 sme do SR doviezli 95 miliónov 391 tisíc kusov vajec, v roku 2012 to už bolo 112 miliónov 858 tisíc konzumných vajec a v roku 2013 toto číslo poskočilo na 117miliónov 104 tisíc vajec.
Vo všeobecnosti sa dá tvrdiť, že dovozy v hydinárskom odvetví narastajú. „Týka sa to aj konzumných vajec,“ konštatoval Ing. L. Birčák. „Výhľad na rok 2014 hovorí o predpokladanom dovoze v objeme až 180 miliónov konzumných vajec.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)