Potraviny, vyrobené na Slovensku, majú na tržbách obchodných reťazcov zastúpenie na úrovni 62,5 percenta. Tento záver vyplynul z tlačovej besedy ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka, ktorá sa v minulom týždni uskutočnila v Bratislave. Iný názor však má agrárna a potravinárska samospráva.
BRATISLAVA. Minister Ľ. Jahnátek urobil symbolický odpočet, ktorý súvisí aj s koncom jeho funkčného obdobia, keďže o pár dní nás čakajú parlamentné voľby. Pripomenul, že v porovnaní s prvým polrokom 2015 sa podiel zastúpenia potravín, vyrobených na Slovensku, na tržbách obchodných systémov zvýšil o 0,1 percenta.
„Keď sme s vyhodnocovaním podielu slovenských potravín na predaji v obchodných reťazcoch, podnikajúcich na území SR, podľa súčasnej metodiky začínali, čo bolo v prvom polroku 2013, predstavoval podiel slovenských potravín 51,8 percenta,“ konštatoval Ľ. Jahnátek.
Jednoduchým prepočtom teda prídeme k záveru, že od začiatku roka 2013 do konca roku 2015 sa podľa tohto spôsobu vyhodnocovania zvýšil podiel potravín, vyrobených na Slovensku, na celkovom predaji o 10,7 percenta.
„Pri našom vyhodnocovaní sa opierame o výstupy z pokladní, teda prakticky z monitoringu reálneho predaja všetkých potravinárskych výrobkov, v ktorom sú zahrnuté aj potraviny, vyrobené na Slovensku,“ vysvetlil minister. „Samosprávne organizácie, napríklad SPPK, vychádzajú pri zisťovaní zastúpenia z iných postupov. My nevidíme dôvod, aby sme to komentovali, ale nazdávame sa, že spôsob, ktorý používame my, je zrejme najpreukaznejší.“
S ministrovým hodnotením nesúhlasia obe samosprávne organizácie, ktoré majú vo vienku potravinárstvo, teda tak Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) ako aj Potravinárska komora Slovenska (PKS).
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)