30.11.2016 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Faktory ovplyvňujúce produktivitu maku

Témami odborného seminára pod názvom „Mak siaty pre Slovensko“ boli aj choroby a škodcovia a spôsoby regulácie burín v porastoch maku s cieľom upozorniť na škodlivosť jednotlivých patogénov, odporučiť optimálne termíny ošetrenia, taktiež poukázať na kľúčové rastové fázy a vplyvy obmedzujúce produktivitu maku.

Živočíšni škodcovia

Doc. Ing. Jiří Rotrekl, CSc., VÚPT Troubsko: "Mak siaty je napádaný celým radom živočíšnych škodcov. Hlavnými druhmi s ktorými sa pestovateľ maku môže stretnúť sú: krytonos koreňový, voška maková, hrčiarka byľová, krytonos makovicový a byľomor makový."

Po vzídení maku, ako prvý škodca, ktorý nalietava na porasty je krytonos koreňový, ktorý je problémový z pohľadu chýbajúceho insekticídneho morenia osiva. V prvom rade proti krytonosovi koreňovému musíme chrániť vzchádzajúci mak, zabrániť mu v kladeniu vajíčok ku koreňom.

Mak býva napádaný populáciou vošky makovej vo fáze listovej ružice, ale aj v neskorších fázach v priebehu celej vegetácie. Škodí cicaním štiav ale aj prenosom vírusových ochorení. Pri skorom napadnutí maku voškami je možné ošetrenie spojiť aj proti krytonosovi koreňovému, pri neskoršom napadnutí voškami s ošetrovaním proti hrčiarke byľovej. Krytonos makovicový  nalietava na porasty maku a kladie vajíčka do vznikajúcich makovíc. Škodia larvy, ktoré vyžierajú semená. Ošetrenie je nutné vykonať pred kladením vajíčok. Optimálny termín  ošetrenia je v období háčkovania maku až do objavenia sa prvých kvetov.

Byľomor makový má oranžovo červené larvy - vyvíjajú sa vo vnútri makovíc, ktoré sú sekundárne napadnuté hubovými patogénmi.

Buriny maku a možnosti ich regulácie

"Mak je plodinou s malou konkurenčnou schopnosťou, čo sa môže prejaviť v prípade zaburinenia problematickým zberom a stratami na úrode," uviedol doc. Ing. Vladimír Smutný z Mendelovej univerzity Brno.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down