14.08.2021 | 02:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Farmárom v Južnej Afrike sa podarilo dopestovať hľuzovky

Po rokoch pokusov a omylov sa konečne dostavil úspech a najväčší pestovateľ hľuzoviek v Južne Afrike sa dočkal zaslúženej odmeny. Svoje hľuzovky teraz dodáva špičkovým reštauráciám za ceny podobné cenám v Európe.

JOHANNESBURG. Rodina Mirosovcov pestuje hľuzovky na pozemkoch s rozlohou 100 hektárov nielen v regióne Cederberg, ale aj v iných častiach krajiny s podobným podnebím.
"Hľadali sme, kde sa hľuzovky vyskytujú v rôznych častiach sveta," vysvetľuje Volker Miros. Na severnej pologuli je to najmä v zemepisnej šírke 32 až 35 stupňov, a podobné "stredomorské" podmienky bolo podľa neho potrebné hľadať aj na opačnej pologuli v rámci Južnej Afriky.
Cena najkvalitnejších hľuzoviek z fariem rodiny Mirosovcov sa pohybuje v prepočte okolo úrovne 1165 eur za kilo, čo je takmer na úrovni cien na európskom trhu.
Väčšina kupujúcich sú miestne špičkové reštaurácie, ktoré len nedávno začali pochúťku zapracovávať do svojich jedál.
"Ľudia v Južnej Afrike až tak dobre nepoznajú hľuzovky," dodal Paul Miros, ktorý ich arómu prirovnal k "vôni mokrej lesnej pôdy".
Jednou z najťažších úloh bolo presvedčiť ľudí, aby si kúpili hľuzovky v čerstvom stave, pričom čerstvé vydržia len asi tri týždne, dodal.
Juhoafrickí farmári teraz dúfajú, že po ťažkom období im ich celoživotná snaha bude aj ďalej prinášať zaslúžené ovocie.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down