24.09.2019 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hlavné zásady zberu slnečnice ročnej

Výmera pestovania olejnín z roka na rok stúpa a záujem o olejnaté semená a to najmä repkové a slnečnicové je nielen zo strany tukového priemyslu, ale aj z technických odvetví. Rastlinné oleje sú potrebné okrem potravinárskeho využitia aj pre výrobky v kozmetike, farmácii, na impregnačné hmoty, čistiace prostriedky, textilný a strojársky priemysel. Pre prvovýrobcov to znamená, že pestovanie olejnín (najmä repky a slnečnice) je stále ekonomicky zaujímavým odvetvím rastlinnej výroby.

Slnečnica je druhou najpestovanejšou olejninou na Slovensku. Význam slnečnice spočíva predovšetkým v získavaní vysoko kvalitného, hodnotného oleja, využívaného ako stolový, alebo technický olej. Hlavným produktom pri pestovaní slnečnice sú nažky, ktoré obsahujú olej, vyznačujúci sa výbornými dietetickými vlastnosťami. Olej má vysokú výživnú hodnotu, najmä pre vysoký obsah esenciálnej kyseliny linolovej (75 až 85 percent). Pestujú sa aj hybridy s obsahom 70 až 80 percent kyseliny olejovej. Semeno obsahuje 20 až 30 percent bielkovín a 7 až 10 percent glycidov. Menej kvalitný olej sa využíva pri výrobe fermeží, farbív, mazadiel a mydiel. Výlisky, ktoré sa získavajú pri spracovaní slnečnicových semien, obsahujú približne 36 percent bielkovín, dostatočné množstvo oleja, sú vhodné najmä pre výkrmový hovädzí dobytok. Úžitok z pestovania slnečnice však je oveľa širší. Slnečnica sa môže pestovať aj ako kŕmna plodina, alebo aj ako plodina na zelené hnojenie. Opodstatnenie pestovania slnečnice zvyšuje aj vhodnosť jej použitia ako náhradnej plodiny v prípade plošných vyorávok vymrznutých ozimín.

Dozrievanie a termín zberu

Jednotlivé hybridy slnečnice dozrievajú prirodzenou cestou, v závislosti od svojej skorosti a termínu sejby v priebehu septembra až októbra. To je zároveň aj agrotechnický termín pre zber a výmlat slnečnice, ktorý sa v našich podmienkach vykonáva upravenými obilnými kombajnmi. Listy slnečnice by mali byť v tomto čase už odumreté, spodná strana úborov by mala byť zafarbená do hneda. Vlhkosť nažiek by sa mala byť medzi 17 až 19 percent. V „mokrých“ rokoch, je spravidla nevyhnutnou prípravnou fázou pre úspešný zber slnečnice desikácia porastu, ktorá predchádza vlastnému zberu. V závislosti od poveternostných podmienok sa v jednotlivých rokoch bez desikácie zberá len asi 20 percent porastov. Ukazuje sa, že je ekonomicky opodstatnené poistiť si kvalitu aj kvantitu úrody rovnomerným a rýchlym ukončením vegetácie porastu. Ak slnečnica zostáva na poli po dozretí dlhšie, úroda sa znižuje každým dňom.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down