26.06.2019 | 04:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Horúčavy vplývajú aj na produkciu mlieka

S vysokými teplotami v týchto dňoch bojujú hospodárske zvieratá aj ich chovatelia. Výnimkou nie sú ani dojnice. Horúčavy na ne vplývajú negatívne už pri teplote nad 24 stupňov Celzia. Najmä na juhozápade Slovenska chovatelia v posledných týždňoch doslova "bojujú" s počasím. Informoval o tom Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM).

BRATISLAVA. "U zvierat spôsobujú horúčavy tepelný stres. Pri vyšších teplotách krava smeruje veľa svojej energie na chladeniu organizmu, namiesto na produkciu mlieka. A tak je jedným z logických následkov tepelného stresu znížená produkcia mlieka. Horúčavy a tepelný stres kráv spôsobujú aj znížený obsah tukov a bielkovín v mlieku," vysvetlila Margita Štefániková zo SZPM.
S teplom bojujú aj na Poľnohospodárskom družstve v Kukučínove v okrese Levice, kde chovajú 220 dojníc. "Tepelný stres má za následok aj to, že kravy neležia, prijímajú málo krmiva a uprednostňujú skôr vodu. Tým sa znižuje frekvencia prežúvania a následkom je zníženie produkcie mlieka. Vysoko úžitkové kravy strácajú denne v priemere 5 až 6 litrov mlieka, u slabšie produkujúcich kráv nadojíme denne o 3 až 4 litre menej ako po zvyšok roka," uviedol predseda predstavenstva PD Kukučínov Zoltán Cibula.
Chovatelia v horúčavách venujú zvieratám vyššiu pozornosť. V teplom počasí sa totiž častejšie vyskytujú aj zdravotné problémy ako zápal vemena, dermatitída, zdravotné ťažkosti nôh, zhoršené dýchanie, ťažké pôrody a celkové zhoršenie stavu zvierat.
"Prvovýrobcovia mlieka venujú počas horúčav zvýšenú pozornosť zvieratám. Dbajú na to, aby mali v horúčavách k dispozícii zvýšený objem vody a aby mali zabezpečené ochladzovanie prostredia, v ktorom žijú, napríklad dodatočným vetraním, ventilátormi alebo sprchovacími aplikátormi," dodala Štefániková.
Výpadky produkcie závisia od spôsobu chovu, plemena, ako aj od celkového množstva zrážok a lokality. V tomto roku v dôsledku pretrvávajúcich horúčav predpokladajú prvovýrobcovia výpadky v dodávkach surového kravského mlieka na úrovni najmenej 2 %.
Horúčavy ale majú aj sekundárne dosahy, a to v podobe zníženej plodnosti. Tá klesá aj o 20 %. Následky sa viditeľne prejavia o 9 mesiacov, kedy produkcia mlieka v dôsledku zníženého počtu otelených kráv opäť klesne.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down