03.05.2016 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hrozí nám Pierceova choroba?

Prvá písomná zmienka o tejto mimoriadne nebezpečnej chorobe pochádza z roku 1892, kedy sa o nej zmieňuje fytopatológ N. B. Pierce ako o „záhadnej chorobe viniča“. Od roku 1884, kedy bola prvý krát pozorovaná v americkom štáte Kalifornia, do roku 1900 tam bolo v jej dôsledku zničených 14 000 hektárov vinohradov. Dlho nebolo jasné čo vlastne chorobu spôsobuje, ani ako sa prenáša. Dnes už vieme že jej pôvodcom je baktéria Xylella fastidiosa, ktorá napáda viac ako 100 druhov hostiteľských rastlín.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) varuje, že virulentný patogén Xylella fastidiosa predstavuje „vážnu hrozbu pre teritórium Európskej únie“. Podľa všetkého nebude ľahké šírenie ochorenia zastaviť, pretože má viacero typov a vie sa uchytiť na rôznych druhoch rastlín. „X. fastidiosa môže v Európe ohroziť viacero plodín, ako sú citrusy, vinič, mandle, broskyne či slivky. Napadnúť môže aj buky, figovníky či oleandre,“ uvádza v hodnotení rizík EFSA.

V rámci Európy bol výskyt pôvodcu tohto závažného ochorenia prvýkrát potvrdený v roku 2013 v Taliansku.

Hostiteľské rastliny

V našich podmienkach medzi ekonomicky najvýznamnejšie hostiteľské rastliny zaraďujeme vinič hroznorodý (Vitis vinifera), ako aj dva podpníkové druhy viniča (V. labrusca a V. riparia), ďalej je to mandľa obyčajná (Prunus dulcis), broskyňa obyčajná (P. persica), slivka domáca (P. domestica), slivka čerešňoplodá (P. cerasifera), hruška hruškolistá (Pyrus pyrifolia), moruša červená (Morus rubra), a lucerna siata (Medicago sativa). Z okrasných druhov patrí medzi hostiteľské rastliny napríklad platan západný (Platanus occidentalis), javor červený (Acer rubrum), oleander obyčajný (Nerium oleander) a rod dub (Quercus spp.).

V stredomorskej oblasti patria medzi významných hostiteľov oliva európska (Olea europea) a citrusové ovocie (napríklad Citrus sinensis).

Príznaky napadnutia

Vinič hroznorodý

Na viniči je najtypickejším príznakom listová spála, t. j. náhle uschnutie a zhnednutie okrajovej časti listovej čepele, zatiaľ čo susediace pletivo zožltne alebo sčervenie (obr. 1 a 2). Vyschnutie sa rozšíri na celý list, ktorý sa skrúti a opadne, avšak stopka ostáva na výhonku.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down