07.02.2013 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hydinári sú schopní zvýšiť produkciu

Ministerstvom pôdohospodárstva proklamovaný cieľ dosiahnuť 80-percentné zastúpenie domácich potravín v obchodoch podporujú aj slovenskí hydinári, ktorí sú schopní tento zámer naplniť už v pomerne krátkom časovom horizonte.

V súčasnosti predsatvuje podiel slovenskej hydiny na domácom trhu len necelých 54 percent. „Avšak len oživením momentálne nevyužívaných výrobných kapacít by sme za pár mesiacov dokázali tento podiel zvýšiť na 65 – 70 percent,“ konštatoval na štvrtkovej tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska jej výkonný riaditeľ Daniel Molnár.
Ako ďalej dodal, v prípade priaznivých okolností, to znamená najmä zabezpečenia odbytu hydiny a podporných zdrojov pre toto odvetvie, by slovenskí producenti hydiny dokázali už v roku 2015 zabezpečiť spomenutú 80-percentnú úroveň sebestačnosti SR.
Podľa údajov únie hydinárov predstavuje ročná spotreba hydinového mäsa na Slovensku zhruba 104-tisíc ton, pričom v minulom roku slovenskí producenti vyprodukovali len necelých 55-tisíc ton hydinového mäsa. V porovnaní s rokom 2011 to predstavuje medziročný pokles zhruba o tri percentá. K ešte väčšiemu medziročnému poklesu však vlani došlo u chovateľov hydiny, ktorí znížili produkciu z 83-tisíc na 77 700 ton hydiny v živom, teda o vyše sedem percent.
Viac sa na túto tému dozviete v najbližšom, 7. čísle týždenníka Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down