18.12.2019 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Klíčivosť a vitalita osiva maku vo vzťahu k produktivite porastu

Kvalita osiva je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich tvorbu úrody. Ide o súhrn vlastností a ukazovateľov zaradených pod pojem osivárska a biologická hodnota. Osivárska hodnota sa najčastejšie vyjadruje prostredníctvom klíčivosti, čistoty a hmotnosti tisíc semien.

Testovanie osiva

Testovanie osiva sa obyčajne uskutočňuje v optimálnych podmienkach odpovedajúcich jednotlivým botanickým druhom. Pre uznanie osiva maku siateho je stanovená minimálna klíčivosť 80 percent. Avšak v poľných podmienkach je osivo vystavené celkom odlišným podmienkam. Kvalita osiva vyjadrená osivárskymi hodnotami, predovšetkým klíčivosťou, nevystihuje celkom biologickú hodnotu osiva, ktorá má rozhodujúci vplyv na poľnú vzchádzavosť, vývoj porastov a konečnú úrodu. Stanovenie výsevného množstva osiva podľa počtu klíčivých semien neposkytuje záruku, že dosiahneme potrebný počet rastlín na jednotku plochy.

Biologická hodnota osiva vyjadruje vnútorné vlastnosti osiva dané kvalitou semien. Je podmienená genetickým základom odrody a modifikovaná prostredím, úrovňou agrotechniky, kvalitou zberu a pozberovým ošetrením, podmienkami skladovania a konečnou úpravou osiva.

Rozdiel medzi zistenou klíčivosťou a vlastnou poľnou vzchádzavosťou osiva súvisí s vitalitou osiva. Vitalita predstavuje prirodzený potenciál zdravých semien, umožňujúcich rýchle klíčenie a vzchádzanie v rôznorodých podmienkach. Všeobecne vyjadruje stupeň tolerancie osiva k nepriaznivým podmienkam prostredia počas klíčenia a vzchádzania a stabilitu kvality pri uskladnení. Semená s vyššou vitalitou sú schopné vzísť i za menej priaznivých podmienok v porovnaní so semenami so zníženou vitalitou, a to pri rovnakej hodnote laboratórnej klíčivosti.

Výsledky pokusov

S testovaním kvality osiva sa začalo v roku 2015 v realizácii Českej zemědělskej univerzity Praha. V laboratórnych a poľných podmienkach bolo porovnávané osivo maku s veľmi vysokou klíčivosťou a osivo s klíčivosťou mierne nad 80 percent. Osivo maku bolo testované v poľných pokusoch na Výskumnej stanici Červený Újezd. Veľkosť osiatych parciel dosahovala 15 metrov štvorcových.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down