Celková spotreba vody závisí nielen od úžitkovosti zvierat, plemena, veku, spôsobu chovu, ale tiež od teploty prostredia a relatívnej vlhkosti vzduchu.
Hovädzí dobytok je lepšie prispôsobený na prekonávanie nízkych teplôt, než vysokých. Pri vysokých teplotách znižuje príjem energie z krmív, vzniká deficit v organizme a znižuje sa úžitkovosť. Zóna tepelnej neutrality u kravy s dojivosťou 40 litrov mlieka je od - 6 °C až do 20 °C. V rozmedzí týchto teplôt nemusí aktivovať obrannú reakciu na tepelný stres. Pri aktivovaní obranných mechanizmov dokáže tolerovať teploty od - 30 °C do 26 °C. Denná priemerná potreba vody sa mení i v závislosti od zloženia kŕmnej dávky, a to 4 až 6 litrov na kilogram sušiny kŕmnej dávky; pre hovädzí dobytok denná potreba vody predstavuje 45 – 70 kilogramov a pre teľa 8 - 15 kilogramov. Kravy za normálnych okolností vypijú tri- až štyrikrát viac vody, ako je ich produkcia mlieka.
Viac informáciií o tejto problematike získate z ROĽNÍCKYCH NOVÍN č. 28.