Už o týždeň sa v Seliciach, v okrese Šaľa, bude konať tradičný Deň poľa kukurice. Nie je preto náhoda, že na otázky Roľníckych novín dnes odpovedá Ing. JOZEF MÉSZÁROS, riaditeľ firmy AGRO Divízia, s.r.o., Selice, teda kormidelník podniku, na poliach ktorého sa spomenuté podujatie opäť uskutoční.
Prečo ste sa pred rokmi rozhodli, že budete hostiť a spoluorganizovať Deň poľa kukurice?
„Kukuricu sme vždy považovali za kráľovnú polí a za hospodársky významnú plodinu. V jej pestovaní vidíme veľké perspektívy ako aj možnosti na to, ako ďalej zlepšovať výsledky. Tým, že organizujeme Deň poľa, môžeme detailnejšie sledovať vývoj v pestovaní a v spracovaní kukurice. A tým, že akcia je už spojená aj s odrodovými pokusmi, vidíme aj to, ako sa v našich podmienkach darí jednotlivým osivám.“
Ktorý z uplynulých ročníkov považujete za najvydarenejší?
„Každý ročník mal svoje špecifiká, a ani jeden nebol rovnaký. Veľkým prínosom bolo spojenie AGRION-u a Roľníckych novín pri organizovaní tohto podujatia a zavedenie ukážok hybridov kukurice. Tak si môžeme vytvoriť komplexný obraz o kukurici - od A po Z.“
Predstavte, prosím, v krátkosti váš poľnohospodársky podnik...
„AGRO Divízia, s.r.o., Selice hospodári na výmere 2500 hektárov. Hlavným zameraním je rastlinná výroba a spracovanie komodít. Naše pestovateľské plochy sú bez závlah, a nachádzajú sa v nadmorskej výške 113 metrov. Pôdy sú u nás stredne ťažké a ťažké. Osevný plán zahŕňa pšenicu, kukuricu, cukrovú repu, slnečnicu a lucernu. Nosnou plodinou je kukurica, ktorej výmera v našom osevnom pláne sa blíži až k 50-percentnému zastúpeniu. Od roku 1993 sa plodiny v Seliciach pestujú bezorebne. Od roku 2005 postupne zavádzame presné poľnohospodárstvo, a môžeme povedať, že od roku 2011 časť kukurice a slnečnice sejeme technológiou Strip till. Aby sme znižovali náklady na pozberovú úpravu, pri sušení využívame teplo, ktoré vzniká spaľovaním biomasy, čím podstatne znižujeme náklady na sušenie.“
Koľko hektárov kukurice ste vysiali v tomto roku?
„V tomto roku pestujeme kukuricu na výmere 947 hektárov. Táto výmera je rovnaká už niekoľko rokov, ale neustále pracujeme na zvýšení intenzity pestovania ako aj na znižovaní nákladov.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)