24.10.2014 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Len jedno jablko denne nestačí

Ak ste si v utorok, 21. októbra, dopriali aspoň jedno jablko, mimovoľne ste tak oslávili Deň jabĺk. Svoje „svetové dni“ má v súčasnosti v kalendári kde kto a kde čo, avšak jablko si našu pozornosť určite zaslúži. A nielen jeden deň v roku.

BRATISLAVA. Za to, že aj jablko má svoj deň, vďačíme britskej organizácii Common Ground, ktorá s týmto nápadom prišla v roku 1990. Po prvý raz sa oficiálny Deň jabĺk slávil o rok neskôr, v roku 1991.

Ako sa píše v spravodajskom servise TASR, už v tom roku sa konalo vyše 50 rôznych podujatí, zasvätených práve tomuto univerzálnemu a nadovšetko užitočnému ovociu. Nuž a v miĺéniovom roku 2000 organizátori už jablku venovali vyše 600 podujatí, ktoré sa konali nielen vo Veľkej Británii, ale aj v ostatných krajinách, v ktorých ľudia nie sú ľahostajní k tomuto ovociu, ale najmä k svojmu zdraviu.

Univerzál vo výžive

Lekári a odborníci na zdravú výživu totiž nie nadarmo pripomínajú, že už konzumácia jedného jablka denne veľmi prospieva ľudskému zdraviu. Minerály a vitamíny, obsiahnuté v tomto na prvý pohľad nenápadnom, avšak vďačnom ovocí, posilňujú organizmus a povzbudzujú činnosť nervového systému. Jablko má zároveň aj protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky.

A takpovediac univerzálne využitie má v kuchyni. Veď - ako sa píše v spomenutom materiáli – jablká sa uplatňujú ako v teplých, tak aj v studených , ako v slaných, tak aj v sladkých pokrmoch.

Vo Francúzsku a vo Švajčiarsku  patria jablká k najobľúbenejšiemu ovociu. Dokazuje to aj skutočnosť, že podľa niektorých štatistík jeden „priemerný“ obyvateľ Švajčiarska za rok skonzumuje až 18 kilogramov jabĺk.

Deň jabĺk, pre svetobežníkov Apple Day, je vo svete známy aj ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Lebo aj to je jedno z poslaní tohto Dňa. Jeho obsahom má byť aj pripomenutie si bohatstva odrôd tohto ovocia.

Pre zaujímavosť, podľa niektorých zdrojov na planéte rastie až 4 000 rôznych odrôd jabĺk... Jeho Veličenstvo Jablko je teda ideálnym symbolom fyzickej, kultúrnej a genetickej pestrosti.

Odborníci pripomínajú, že Slovensko má priam ideálne pôdno-klimatické podmienky práve na pestovanie jabĺk. Niektorí poprední pestovatelia to dokazujú aj v praxi.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down