Týmto Hippokratovým citátom chcem upozorniť na význam potravín a ich producentov, ale aj na určité súvislosti s dnešnou situáciou v politike. Pred pár rokmi som navštívil grécky ostrov Kos, ktorý sa nachádza v Egejskom mori. Pri jeho návšteve nás doviedli na miesto, ktoré je označované za historické pôsobisko Hippokrata (460 - 370 rokov pred Kristom), zakladateľa medicíny ako vedného odboru.
Ľudstvu trvalo tisícky rokov, aby pochopilo to, na čo už 400 rokov pred Kristom prišiel Hippokrates. Najskôr to Nemci vyjadrili v múdrosloví: “Man ist was man isst“, prevzali to i v Čechách, a v televízii propagovali racionálnu výživu pod heslom „Si to, čo ješ!“
Pravdivosť tejto teórie potvrdzujú aj nedávno zverejnené čísla Svetovej zdravotníckej organizácie(WHO), podľa ktorej až 420 tisíc ľudí na svete ročne zomrie po konzumácii pokazeného jedla, a ochorie až 600 milionov. Je to otrasná štatistika.
Pritom recept je známy: konzumujte domáce potraviny, lebo sú pod zodpovednou, kvalifikovanou technologickou, zootechnickou a veterinárnou kontrolou. A nie sú vystavené dlhodobej preprave a skladovaniu, nepovolenému konzervovaniu, zmrazovaniu a rozmrazovaniu, prebaľovaniu a iným operáciám, ktoré umožňujú dodatočnú kontamináciu, zhoršenie kvality a tým predstavujú zbytočné riziko pre život a zdravie ľudí.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)