29.03.2011 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mäso s „pridanou hodnotou“

Pri nákupe „krehkých“ či „šťavnatých“ mäsových prípravkov z hydinového mäsa si treba dávať pozor na označenie.

Podľa údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR), orgány úradnej kontroly potravín prešetrovali viacero podnetov spotrebiteľov týkajúcich sa kvality hlbokozmrazených morčacích a kuracích pŕs, ktoré mali v názve prívlastky „šťavnaté“, „krehké“, „krehčené“ a v zložení uvedenom na označení výrobku mali uvedený 81-percentný alebo dokonca iba 61-percentný obsah hydinového mäsa.
Podstatnú časť zvyšku zloženia týchto výrobkov teda predstavovala pridaná voda s aditívami a prísadami (soľ, prídavné látky - antioxidanty, regulátory kyslosti, stabilizátory, modifikované škroby, želírujúce látky, zahusťovadlá, arómy, dextróza, maltodextrín, glukózový sirup, korenie). 

Takmer ako pravé mäso 

Na prvý podhľad tieto výrobky vyzerajú ako „pravé“ hydinové mäso, a spotrebiteľ, ktorý si v predajni pozorne neprečíta ich názov, opisný názov a údaje o zložení, často rozozná, že ide o niečo iné, až keď vidí nadmerné množstvo vody uvoľnenej po rozmrazení, všimne si nezvyčajne mäkkú konzistenciu pripravovaných „rezňov“ z pŕs alebo to, že mu po tepelnej úprave zostalo oveľa menšie množstvo mäsa ako zvyčajne. V horšom prípade si pri príprave tento už slaný výrobok znovu posolí, alebo až pri konzumácii postrehne vôňu či chuť prídavných látok a prísad, ktorá sa odlišuje od chuti a vône „pravého“ hydinového mäsa. 
Od „pravého“ mäsa, ktoré smie v zmysle platnej legislatívy obsahovať len limitované množstvo absorbovanej vody, a v ktorom nesmie obsah vody presahovať „ technicky nevyhnutné hodnoty vody“, sa tieto prípravky z hydinového mäsa líšia najmä tým, že do nich výrobca úmyselne pridáva vodu vo forme tzv. „špeciálnych vodných roztokov“ kuchynskej soli, prídavných látok, cukrov; prípadne sa pridávajú aj rôzne koreniny. 
Voda s prídavnými látkami a prísadami sa vpravuje do mäsového prípravku vstrekovaním ihlovými injektormi, po ktorom môže alebo nemusí nasledovať „masírovanie“ v špeciálnom na to určenom technologickom zariadení. Po takejto úprave sa výrobok vákuovo balí a spravidla zmrazuje alebo hlboko zmrazuje, ale môže sa uvádzať na trh aj chladený. 

Viac sa o tejto problematike dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 13.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down