Ako zvýšiť podiel slovenských potravín na pultoch v obchodných reťazcoch? Tejto otázke sa venoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek na rokovaní s predstaviteľmi Odborového zväzu potravinárov Slovenska.
„Naším primárnym cieľom je zabezpečiť minimálne 80-percentnú sebestačnosť v produkcii potravín mierneho pásma a zvýšenie pracovných príležitosti na vidieku. Musíme prebudiť poľnohospodársku prvovýrobu, zobudiť spracovateľskú výrobu a následne ich dostať do obchodných sietí,“ uviedol Ľ. Jahnátek.
Ministerstvo už nastavilo mechanizmy ako situáciu stabilizovať, a to najmä zákonom o potravinách a zákonom o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch. Tieto silné mechanizmy sú prevenciou voči porušeniam alebo diskriminačným podmienkam pre slovenských výrobcov a predajcov.
Odborári sa poďakovali ministrovi za pozitívne stimuly v podobe vízie: „Treba preferovať značku slovenskej potraviny a upevňovať jej pozíciu na trhu spotrebiteľov.“ Rezortu sa za krátky čas podarilo vybudovať silné povedomie o slovenských produktoch, a to aj prostredníctvom kvality garantovanej Značkou kvality SK, avšak túto myšlienku treba neustále podporovať.