12.04.2019 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderné technológie pre zdravý vinohrad

Vo februári 2019 sa v historickom kaštieli v Oponiciach stretli pestovatelia viniča hroznorodého zo západného a stredného Slovenska. V centre pozornosti vinohradníckeho semináru, ktorý usporiadala spoločnosť RWA SLOVAKIA, bola problematika vápnenia pôd vo vinohradoch a riešenia ochrany viniča od renomovaných spoločností Bayer, BASF a ADAMA.

Hostí podujatia privítali konatelia spoločnosti RWA SLOVAKIA Ing. Ivan Valdner a Manfred Datler.

Ing. Ján Gutten, obchodný riaditeľ spoločnosti RWA SLOVAKIA, predstavil program podujatia zameraný hlavne na novinky v ochrane a výžive viniča. Upozornil na tému zameranú na vápnenie vinohradov, ktorému sa v posledných rokoch nevenovala primeraná pozornosť. Z pohľadu spoločnosti za dôležité považuje byť flexibilný v dodávke prípravkov na ochranu rastlín, zvlášť do vinohradov, kde sa situácia v prípade silného infekčného tlaku môže zmeniť v priebehu niekoľkých hodín.

Bc. Michal Peleš, produktový manažér spoločnosti RWA, predstavil portfólio exkluzívnych prípravkov spoločnosti, ako aj špeciálnych produktov pre mimokoreňovú výživu a biostimuláciu rastlín. Novinkou, o ktorej sme už informovali, je poskytovanie služby precízneho vzorkovania pôdy až do hĺbky 60 centimetrov s využitím mobilného hydraulického zariadenia. Vzorkovanie pôdy je využívané pri zakladaní nových vinohradov a ovocných sadov, rovnako ako pri už založených produkčných plochách. Kvalitne ovzorkovaná pôda umožňuje presne stanoviť pH či obsah živín a optimalizovať tak náklady na zásobnú výživu.

Vápnenie pôd vo vinohradoch

„Pre vinič je vápnik minimálne tak dôležitý ako dusík. V zásaditých pôdach, kde je pH vyššie ako 7 je vápnik viazaný v uhličitanovej forme, z ktorej je v dôsledku chýbajúcich pôdnych kyselín prijateľný len vo veľmi obmedzenom množstve. Naopak, v pôdach pri pH nižšom ako 6,5 je potrebné vápnik dopĺňať vo vyššej miere, nakoľko sa v oveľa väčšom množstve spotrebúva na neutralizáciu vysokej hladiny pôdnych kyselín. Hodnota pH 6,5 až 7,3 je z hľadiska prijateľnosti základných živín - dusík, fosfor, draslík, optimálna,“ uviedol DI Johannes Kamptner zo spoločnosti Bodenkalk, Rakúsko. Zdôraznil, že samotnému vápneniu by vždy mala predchádzať dôkladná analýza existujúceho stavu pôdy. Osobitným problémom vinohradov na zásaditých pôdach je chloróza, ktorá je spôsobená obmedzeným odberom voľného železa z pôdy.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down