05.03.2019 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Najpestovanejšie odrody jarného jačmeňa

Predstavenia odrôd sladovníckeho jačmeňa sa zhostil Ing. Radim Korhoň, šľachtiteľ spoločnosti LCEC z Hrubčíc (ČR). Ako prvú predstavil perspektívnu odrodu Overture s výberovou sladovníckou kvalitou, ktorá v posledných dvoch rokoch zaznamenala najväčší nárast v podiele na trhu.

„Podľa množiteľských plôch je predpoklad, že v tomto roku bude najpestovanejšou odrodou na Slovensku,“uviedol R. Korhoň. Zaradená je na Zelenej listine Heineken Slovensko Sladovne. Je taktiež vykupovaná spoločnosťami Plzenský Prazdroj Slovensko a Lycos – Trnavské sladovne, taktiež sladovňami v Michalovciach a Leviciach. V ŠOS ÚKSÚP-u dosiahla najvyššie hodnoty extraktu (83,9 percenta), vysoký stupeň prekvasenia (83,1 percenta) a veľmi nízky obsah betaglukánov. Podiel predného zrna je na úrovni 97 percent, HTZ dosahuje cca 48 gramov.

Nová, stredne skorá odroda Tango disponuje dobrou odolnosťou voči poliehaniu, veľmi dobrým zdravotným stavom (zabudovaný gén Mlo) - je odolná proti múčnatke. V štátnych odrodových skúškach (2013 až 2015) nielen na Slovensku, ale aj v ČR, dosiahla najvyššie hodnotenie kvality (USJ 9), extrakt má na úrovni 83,3 percenta, stupeň prekvasenia 83,2 percenta. „Čo je pre sladovníkov zaujímavé - mala najnižší obsah betaglukánov v porovnávanom sortimente,“ dodal R. Korhoň. V roku 2018 bola skúšaná v spoločnosti Heineken, kde sa pre výborné výsledky dostala do výberu pivovaru.

Stálicou na slovenskom trhu je odroda Kangoo - klasový typ jačmeňa, ktorá má na Slovensku dlhodobo takmer 40 percentný podiel na trhu. Je to exportná odroda, vykupovaná sladovňami a pivovarmi na Slovensku.

Z kategórie odrôd s výberovou sladovníckou kvalitou je pestovateľsky osvedčený Laudis 550.  Dostal sa na Zelenú listenu Heineken Slovensko Sladovne, je taktiež preferovanou odrodou spoločnosti Plzenský Prazdroj Slovensko a Lycos - Trnavské Sladovne. Z rovnakého šľachtenia je aj odroda Malz. „Je to univerzálna odroda, ktorá je dobrá nielen pestovateľsky, ale aj spracovateľsky,“ uviedol Ing. R. Korhoň, „má jeden z najvyšších extraktov (v registrácii 83,2 percenta), preto sa dá použiť na výrobu širokej škály sladov a pív.“ Túto odrodu vykupujú prakticky všetky sladovne a pivovary ako na Slovensku tak v Českej republike.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down