28.09.2018 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Najväčším problémom chovateľov ošípaných je dovoz nekvalitnej bravčoviny

Chovatelia ošípaných stále považujú za najväčší problém dovoz lacného a nekvalitného bravčového mäsa zo zahraničia. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku, družstvo, Andrej Imrich, za účasti Martiny Gondekovej z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra – Výskumného ústavu živočíšnej výroby, ako aj za účasti vybraných chovateľov ošípaných.

BRATISLAVA. "Takéto mäso sa k nám dováža najmä zo Španielska, Belgicka či Poľska, a to za nízke ceny, ktoré deformujú trh s touto komoditou. Výrobky z neho nedosahujú kvalitu prvotriedneho slovenského bravčového. Ide pritom o mäso, ktoré na západe Európy majú problém predať. Môže byť dlhšiu dobu skladované, dokonca podľa chovateľov v niektorých prípadoch by malo patriť do kafilérie, a nie k spotrebiteľovi. Navyše, nízku cenu dovážaného mäsa podporuje silná štátna podpora západoeurópskych krajín, ktorej naši výrobcovia nevedia konkurovať," spresnil.
      Odbytové ceny jatočných ošípaných na Slovensku podľa Imricha klesajú, v súčasnosti sa pohybujú na úrovni asi 1,10 eura za kilogram živej hmotnosti (bez DPH). "Chovatelia by najradšej všetky zvieratá predávali na Slovensku, tu však ceny nepokrývajú výrobné náklady na chov zvierat. Preto sú nútení predávať ich prvotriedne jatočné ošípané do zahraničia, kde ich vedia lepšie speňažiť," upozornil. Slovensko je podľa neho v produkcii bravčoviny sebestačné asi na 40 %, z čoho sa však asi polovica množstva exportuje.
      Informoval zároveň, že Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku si dal v máji 2018 vypracovať analýzu kvality bravčového mäsa v obchodoch. "Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav živočíšnej výroby hodnotil senzorické, nutričné a hygienické faktory bravčového mäsa zo Slovenska, Španielska, Poľska, Nemecka, Belgicka a Holandska. Najlepšie hodnotenie získalo bravčové mäso zo slovenských chovov. Malo najlepšie senzorické vlastnosti, najmenšie hmotnostné straty po tepelných úpravách a ku zákazníkovi 'precestovalo' najmenej kilometrov," priblížila výsledok testovania Gondeková.
      Pripomenul zároveň, že kým v roku 1979 sa na Slovensku chovalo takmer 2,8 milióna kusov ošípaných, v roku 1996 to boli už len necelé 2 milióny kusov ošípaných. "K prvému polroku 2018 evidujeme 631.809 kusov ošípaných," doplnil Imrich.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down