03.09.2015 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naše skúsenosti s makom

Mak je pomerne nenáročná plodina, avšak niekedy dokáže potrápiť aj skúseného agronóma. Systém výroby maku vychádza zo vzájomnej väzby vedecko-výskumných poznatkov, ktoré plynú z biologických požiadaviek a nárokov rastlín s overením v praktickej poľnohospodárskej výrobe.

Úsporná veľkovýrobná technológia bez zbytočne vyšších nákladov spĺňa biologické požiadavky maku, a potom už nemusíme brať do úvahy názory, že mak je plodinou, ktorá si vyžaduje záhradnícky spôsob výroby, čo je spojené s vysokým vkladom ručnej práce.

Priemerná úroda maku v našom podniku, hospodáriacom v kukuričnej výrobnej oblasti, predtým dosahovala 0,59 tony z hektára. Zvyčajne sa pod úrodu podpísali agroklimatické podmienky - sucho alebo veľký úhrn zrážok, a preto sa od pestovania maku ustúpilo.

Ako najlepšia predplodina pre mak sa v poľnohospodárskej praxi osvedčila obilnina, po ktorej pozemok  nie je zaburinený. Agronómovia si často kladú otázku, ako a kedy treba pripraviť pôdu, aby založený porast vzišiel, a aby sa bez problémov vyvíjal.

 

Návrat k pestovaniu

 

V roku 2015 sme sa v ZAD Dvory nad Žitavou opäť vrátili k pestovaniu tejto olejniny. Základná príprava pôdy po podmietke sa realizovala začiatkom novembra podrývacím náradím do hĺbky 0,27 metra, čím sa pôda prekyprila v hlbšej vrstve. Urovnanie oráčiny sa malo vykonať ešte pred príchodom zimy, avšak vzhľadom na vlhké podmienky v jeseni sme túto operáciu odložili na skorú jar.

Povrch sme plytko urovnali kompaktorom, ďalšia operácia už nebola nevyhnutná, nakoľko pôdne hrudky sa počas prípravy dostatočne rozpadali. Pôda si dlho udržala drobnohrudkovitú štruktúru.

Maku nevyhovujú na jemno upravené záhradnícke pôdy, nakoľko osivo by sa po sejbe a po väčšom úhrne zrážok „utopilo, a vzniklo by nebezpečenstvo pôdneho prísušku.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down