Podnikateľské subjekty, ktoré sú združené v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov, rezolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do ich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať ani v tom prípade, ak ich o to požiadajú obchodné reťazce.
BRATISLAVA. Vyššie spomenuté subjekty to potvrdili v spoločnom uznesení, ktoré prijali na nedávnom valnom zhromaždení ich zväzu. V tlačovej správe o tom informoval Milan Lapšanský, predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
„Ak chce niekto jesť pomleté červy, nech na pultoch obchodov siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V slovenských pekárenských výrobkoch takéto prísady určite nenájde,“ uviedol Milan Lapšanský.
Dodal, že členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa na vyššie spomenutom valnom zhromaždení jednohlasne zhodli v tom, že ich overené receptúry nemienia dopĺňať o žiadne prášky z červov a ani z iného hmyzu.
„Pekárske, cukrárske a cestovinárske výrobky vyrábame z kvalitnej múky, ktorá pochádza z obilnín vypestovaných predovšetkým na slovenských poliach. Tak to bolo od nepamäti,“ podčiarkol predseda Predstavenstva SZPCC.
Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice úplne sebestačné, a pekári nevidia žiadny dôvod na to, aby tu niekto takýmto spôsobom testoval slovenských spotrebiteľov.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov touto reakciou odpovedal na schválenie prášku pochádzajúceho z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej pre používanie v Európskej únii.
Európska únia povolila jeho používanie aj v prípade pekárskych výrobkov. Napríklad v rožku či v chlebe by išlo najviac o štyri gramy takéhoto prášku. Použitie tejto tzv. “novej potraviny“ musí byť vyznačené na obale príslušného výrobku.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)