21.03.2019 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Naši pekári si posilňujú postavenie na trhu

Počet členov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa v ostatnom období výrazne zvýšil. Kým vlani obhajoval zväz záujmy pekárenských firiem s počtom 5 tisíc zamestnancov, v tomto roku to už bude o 2 tisíc zamestnancov viac. To znamená, že jednotná organizácia bude zastupovať 7 tisíc ľudí, zamestnaných v tomto sektore.

BRATISLAVA. Redakciu týždenníka Roľnícke noviny o tom informovala Marta Kováčová z agentúry Nextina.

Podľa aktuálnych oficiálnych štatistík pracuje v pekárenstve, cukrárenstve a vo výrobe cestovín na Slovensku 11 tisíc ľudí. Výsledky ich práce z ostatných mesiacov budú prínosom nielen pre férových obchodníkov, ale aj pre verejnosť. Kroky zamestnancov v tomto sektore nedávno ocenila aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

V jednote je sila

„Začiatkom roku 2018 sa slovenskí pekári, ktorí boli dovtedy združení v menších profesijných organizáciách, dohodli, že sa spoja a že sa stanú členmi najstaršej a najväčšej profesijnej organizácie, ktorou je Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.  Dôvodom, pre ktorý sa rozhodli sa spojiť, bolo najmä to, že jedna silná organizácia dokáže efektívnejšie presadzovať záujmy slovenských pekárov. Som rada, že sa nám v tomto roku podarí rady zväzu rozšíriť o nových členov, ktorí spolu dávajú prácu dvom tisíckam ľudí. Pevne verím, že naša snaha povedie k záchrane tradičného slovenského pekárenstva,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Práve pekárenstvo je jedným z najohrozenejších odvetví v našom agropotravinárskom odvetví, pričom pekári už dlhodobo bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, s nedostatkom financií na investície, ako aj s problémami, ktoré sú dôsledkom nerovného boja s obchodnými reťazcami.

„Je nevyhnutné, aby sme zabezpečili budúcnosť pekárov, cukrárov i cestovinárov na Slovensku. Ide totiž o potraviny, ktoré konzumujeme každý deň. Chcem vyzdvihnúť to, že pekárom, cukrárom i cestovinárom sa podarilo nájsť spoločnú cestu a spojiť sa do jednej spoločnej organizácie. Práve to je cesta, ako sa dajú presadzovať požiadavky pri rokovaniach s dominantnými obchodnými reťazcami, ktoré zneužívajú nejednotnosť našich potravinárov i poľnohospodárov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down