19.12.2018 | 11:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nástup nových chorôb viniča hroznorodého

„Stálou hrozbou pre pestovateľa viniča sú hubové choroby. Znižujú ako úrodu, tak aj kvalitu hrozna a následne vína. Medzi hospodársky najvýznamnejšie choroby viniča u nás aj v Európe patrí pleseň viničová (peronospóra viniča), pleseň sivá a múčnatka viniča. V posledných rokoch sa čoraz častejšie objavujú choroby dreva, ktoré spôsobujú problémy vo vinohradoch.“

Nové choroby viniča

V posledných rokoch sa čoraz viac objavujú nasledovné choroby: chradnutie a odumieranie vínnej révy (aj pod názvom Esca), chradnutie mladých krov viniča (aj pod názvom Petriho choroba) a Eutypové odumieranie révy. Za tieto poškodenia sú zodpovedné rôzne patogénne organizmy. Ako uviedol P. Bokor, sú to stopkato-výtrusné huby, ale aj niektoré vreckaté huby (Fomitiporia punctata - ohňovec škvrnitý, Stereum hirsutum - pevník chlpatý, Fomitiporia mediterranea, Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aelophylum a ďalšie). Symptómy v prípade chradnutia a odumierania vínnej révy sa objavujú najmä na listoch v podobe farebných škvŕn, ktoré sa postupne zväčšujú, splývajú a nekrotizujú. Nekrotické plochy sú pri bielych odrodách viniča lemované svetlo žltým okrajom, pri modrých odrodách červenofialovým okrajom. Napokon sa objavuje symptóm - "tigrovitosť listov". Taktiež na bobuliach sa vytvárajú červenofialové škvrny, strapce sú menšie, kry chradnú. Môže sa objaviť aj náhle odumieranie krov - apoplexia. Pri chradnutí mladých krov môžeme pozorovať symptómy hneď po výsadbe. Mladé kry vytvárajú krátke, slabé letorasty, listy sú svetlozelené s medzižilkovými chlorózami a nekrózami. Veľmi výrazné sú najmä symptómy na dreve, kedy na priečnom reze môžeme pozorovať drobné hnedo-čierne škvrny a dochádza k napadnutiu cievnych zväzkov pričom veľmi často z nich vyteká tmavý exudát. Taktiež dochádza k vyrastaniu metlovitých letorastov s výrazne skrátenými internódiami (Eutypa lata). Na takto napadnutých kroch sa vytvárajú malé strapce, bobule sa vyvíjajú do veľkosti hrášku, na dreve môže byť viditeľná hnedá nekróza v tvare písmena "V".

Na Slovensku boli symptómy napadnutia zachytené na odrodách sauvignon blanc, cabernet sauvignon, veltlínske zelené a rizling vlašský, všeobecne najmenej náchylná je odroda chardonay. „Výskyt v našich vinohradoch zatiaľ nie je vysoký, zatiaľ iba lokálny cca do 10 percent,“ dodal P. Bokor. Vyskytuje sa najmä v teplejších lokalitách, najmä v starších viniciach a taktiež vo vinohradoch s nedostatkom výživy. Zdrojmi infekcie sú spóry uvedených húb, ktoré sa šíria buď z reprodukčného materiálu, z pôdy, ale najmä z napadnutých a odumretých krov. Riziko infekcie je vysoké najmä na jeseň, počas teplej zimy a skoro na jar. Extrémne riziko napadnutia hrozí v prípade, keď po skorom zimnom reze nasleduje teplé daždivé počasie.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down