23.01.2018 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nespokojnosť stále pretrváva

Poľnohospodári a potravinári ani v prvých dňoch nového roku nepoľavujú v úsilí o dosiahnutie lepších podmienok na podnikanie. Aj preto sa v uplynulom týždni stretli v Dunajskej Strede na prvom zasadaní tzv. krízového štábu.

BRATISLAVA. Krízový štáb vytvorili predstavitelia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS). Pod touto hlavičkou sa združili predstavitelia piatich relevantných samosprávnych organizácií, ktoré pôsobia v agrárnom a potravinárskom odvetví.

O výsledkoch rokovania v Dunajskej Strede následne masmédiá informovala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Poľnohospodári a potravinári podľa jej vyjadrenia aj naďalej vyslovujú obrovskú nespokojnosť s výškou štátnej pomoci, ktorá bola v závere minulého roka schválená v štátnom rozpočte SR na rok 2018.

Ako je známe, v tomto zaostávame v porovnaní s okolitými krajinami prakticky už od vstupu SR do EÚ, čo sa udialo ešte v roku 2004. A aj v minulom roku dosiahla výška štátnej pomoci v okolitých krajinách EÚ desať- až tridsaťnásobok toho, čo bude v roku 2018 ako štátna pomoc poskytnuté našim poľnohospodárom.

"Dôrazne upozorňujeme na to, že slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie je v dobrom stave, nerozvíja sa, ale len prežíva. Chlebové odvetvie v žiadnom prípade nevidíme v ružových farbách. Bojuje s mnohými veľkými problémami, o ktorých sa v masmédiách mnohokrát nehovorí, a o ktorých laická verejnosť vôbec netuší," uviedol pre agentúru TASR v súvislosti s prioritami SPPK na rok 2018 predseda SPPK Milan Semančík.

Aj preto rada RPPS v týchto dňoch „zintenzívňuje tlak, vedúci k navýšeniu schválenej štátnej pomoci v objeme milión eur na rok 2018 na 70-násobok pre rok 2019“.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down