
Niektoré potraviny sú v súčasnosti zbytočne démonizované, hoci sú najbezpečnejšie v histórii. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave na margo vo verejnosti zaužívaných mýtov o potravinách riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová. Mýty podľa nej kolujú napríklad aj o tzv. fortifikovaných alebo funkčných potravinách.
BRATISLAVA. "Funkčné potraviny sú bežnými potravinami, ktoré sa vyrábajú tak, aby okrem bežných zložiek obsahovali aj zložky s významným zdravotným účinkom na ľudský organizmus. Ich vznik sa spája s Japonskom ešte v roku 1991. Tieto potraviny boli vyvinuté s cieľom, aby sa dosiahla optimálna výživa a aby mali priaznivý vplyv na duševný a telesný stav ľudí," priblížila.
PKS podľa Halgašovej zastáva názor, že vo všeobecnosti nie je správne hodnotiť vplyv jednotlivých zložiek potravy na zdravie samostatne. "Nie je správne, ak sa pokúšame definovať ideálnu stravu podľa množstva bielkovín, sacharidov a tukov. Nekonečné diéty a knihy o chudnutí sa usilujú ponúknuť dokonalé recepty s presným množstvom sacharidov, tukov a bielkovín. V skutočnosti je však pre naše zdravie najdôležitejšia kvalita a množstvo potravín, ktoré konzumujeme a zároveň aj ako často a v akých pomeroch konkrétne potraviny konzumujeme," doplnila.
(tasr)