26.09.2018 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nikto z nás nechce a ani nedokáže dlhodobo žiť na dlh

Slovenskí pekári avizujú, že v najbližšom období budú musieť prehodnocovať odbytové ceny svojich výrobkov. Čo ich k tomu vedie? Na túto a ďalšie otázky Roľníckych novín dnes odpovedá TATIANA LOPÚCHOVÁ, predsedníčka Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

„Je to najmä v dôsledku výrazného nárastu dvoch hlavných nákladových položiek - surovín a miezd. Zo surovín je to najmä múka, ktorá je základnou surovinou pri výrobe našich výrobkov. Cena múky pre pekárov sa už neodvíja od dobrej či zlej úrody ako to bolo v minulosti. Tým, že sa otvoril trh s obilím v rámci Európy, tak aj pri veľmi dobrej úrode obilia na Slovensku sa práve voľným obchodovaním dokáže cena vyšplhať na pomerne vysokú úroveň. Príkladom je práve tento rok.

Mlynári už teraz zvyšujú ceny asi o 15 až 20 percent, a to len na margo toho, že cena obilia na trhu v Európe ide výrazne nahor. Obchodníci s obilím chodia po celej Európe a skupujú obilie za vysoké ceny. Toto obilie je určené pre oblasti s veľkou neúrodou. Pekári tak kupujú múku na trhu, na ktorom fungujú princípy voľného trhového mechanizmu, a to aj napriek tomu, že na Slovensku bola v tomto roku pomerne dobrá úroda. A tak problém opäť zostal u pekárov. Mlynári či predajcovia pohonných látok si cenu upravia v reálnom čase tak, aby boli ziskoví, no pekár je závislý od odberateľa. Od toho si nedokáže vydobyť úhradu oprávnených zvýšených nákladov niekedy aj polroka, a niekedy sa to dokonca nepodarí vôbec.

Druhým problémom sú medziročné nárasty minimálnej mzdy, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú hospodárenie našich členov. Ešte donedávna tvorili mzdy na celkových nákladoch 30 percent, v súčasnosti je to už na úrovni do 40 percent. Nie je to však len o samotnom raste minimálnej mzdy; od nej sa odvíjajú aj zavedené príplatky z takzvaného sociálneho balíčka vlády. A to je opäť prípad, kedy sa našim členom tento dopad reálne nepodarilo premietnuť do odbytových cien.“

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down