Nová slovenská odroda maku siateho mieri k pestovateľom

Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch v spolupráci so spoločnosťou Labris, s. r. o. zorganizovali poľné stretnutie pestovateľov maku, ktoré sa uskutočnilo na pozemkoch MVDr. Tibora Vrbu začiatkom mája v Šuranoch. Cieľom podujatia bolo predstavenie novej slovenskej perspektívnej odrody maku siateho - MS Harlekyn.

Hostí podujatia privítal Ing. Pavol Hauptvogel, PhD., riaditeľ NPPC – VÚRV Piešťany a predstavil náplň práce a činnosť Výskumno-šľachtiteľskej stanice (VŠS) Malý Šariš, ktorou je výskum a novošľachtenie pšenice ozimnej, tritikale a maku siateho vrátane udržiavacieho šľachtenia. Sortiment úspešných odrôd potravinárskeho maku siateho vyšľachtených práve vo VŠS Malý Šariš v tomto roku obohatila absolútne nová odroda MS Harlekyn, ktorá bola zaregistrovaná už po dvoch rokoch skúšania českým ÚKZÚZ-om.

„V registračných skúškach v roku 2015 dosiahla rekordné úrody semena na úrovni 2,11 tony a v roku 2016 až 2,24 tony z hektára, vďaka čomu sa umiestnila na prvom mieste v rámci skúšaného sortimentu odrôd maku. V priemere tak dosiahla o 6,7 percenta vyššiu úrodu v porovnaní s ostatnými odrodami maku,“ predstavil výsledky P. Hauptvogel.

Za organizáciu podujatia s prezentáciou novinky menovite poďakoval Ing. Ľubošovi Nastišinovi, vedúcemu VŠS Malý Šariš, RNDr. Darine Muchovej, PhD., Ing. Beáte  Brezinovej, Ing. Ivane Magdovej a Mgr. Petre Dufalovej – VŠS Malý Šariš.

Nadpriemerne úrodná novinka

Ing. B. Brezinová z VŠS Malý Šariš upozornila na veľmi prísne kritériá DUS testov, ktorými musí nová odroda prejsť, aby bola uznaná z hľadiska odlišnosti, vyrovnanosti a stálosti od ostatných odrôd. Prednosťou novinky MS Harlekyn je dosahovanie veľmi vysokých úrod, čo potvrdila v rámci registračných pokusov. Vizuálne sa od ostatných odrôd maku odlišuje tým, že tvorí tobolky vajcovitého tvaru so silným voskovým povlakom a má stredne štetinatú stonku. Semeno obsahuje 46 percent oleja a pomerne vysoký je aj obsah morfínu v makovine na úrovni 0,9 percenta, čo len potvrdzuje všestrannú využiteľnosť odrody.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *