Samosprávne organizácie, pôsobiace v agropotravinárskom odvetví, či už je to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora alebo Potravinárska komora Slovenska, vítajú rozhodnutie vlády SR znížiť od roku 2016 daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané druhy potravín z 20 percent na 10 percent.
BRATISLAVA. „Daň z pridanej hodnoty bola totiž do roku 2015 u nás jedna z najvyšších v rámci všetkých štátov Európskej únie,“ uviedla vo svojom vyhlásení PKS.
Ako je známe, od 1. januára toho roku klesla DPH pri vybranom okruhu potravín z dovtedajšej 20-percentnej sadzby na terajšiu 10-percentnú sadzbu. Vyplynulo to z novely zákona o DPH, ktorá nadobudla účinnosť v prvý deň roku 2016. Sadzba dane sa tak znížila na čerstvé alebo chladené hovädzie, bravčové, ovčie alebo kozie mäso. Takisto sa týka aj čerstvého alebo chladeného mäsa z hydiny a králikov, sladkovodných rýb, a vybraných druhov chleba, mlieka a masla. A naopak, DPH zostala nezmenená pri mrazenom mäse či v prípade tzv. diviny. Cieľom úpravy DPH bol pokles cien týchto potravín a ich väčšia dostupnosť pre zákazníkov.
A práve to, ako „zabrala“ novela zákona v praxi, sa hneď v druhý deň nového roka vybrali do obchodného reťazca v Senci skontrolovať predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR a minister financií Peter Kažimír a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
Na následnej tlačovej konferencii predseda vlády uviedol, že zníženie DPH na vybraný okruh potravín je „historické rozhodnutie“. V dejinách samostatnej SR je to totiž vôbec po prvý raz, čo sa znižuje DPH na niektoré potraviny.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)