14.05.2024 | 09:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ošetrenie obilnín proti chorobám

Najnebezpečnejšie ochorenie obilnín v tomto období a až do zberu sú hrdze. Fungicídy používané na ochranu obilnín majú účinok aj na ďalšie choroby, ktoré sú v porastoch. V autorizácii pribudli nové účinné látky, nové názvy prípravkov a niektoré účinné látky už nie sú autorizované.

Signalizačná správa

Hrdze na obilninách

Hrdza plevová Puccinia striiformis je jednobytná hrdza. Prvé prejavy sú na špičkách listov v podobe kôpok urédií, neskôr splývajú do prúžkov na oboch stranách listov. Prechádza na celé rastliny, steblá, pošvy aj zrná. Prah škodlivostije nasledovný: päť percent napadnutých odnoží (vo fáze 31–45 BBCH), 15 percent napadnutých odnoží s výskytom uredií (vo fáze 49–59 BBCH). Hrdza pšenicová Puccinia recondita je dvojbytná hrdza. Malé oranžové kôpky uredospór sa objavujú v období steblovania na listoch a steblách. Najnebezpečnejšie je napadnutie stebla, pri ktorom je obmedzená výživa klasu. Napáda aj klasy. Šíri sa, ak je veľmi teplo. Rovnako dvojbytná je aj hrdza trávová Puccinia graminis.Tvorí podlhovasté kôpky urédií, roztrúsené alebo čiarkovito v radoch na oboch stranách listov, listových pošvách a na steble, pri silnom infekčnom tlaku aj na klasoch. Prah škodlivostije nasledovný: 5–15 percent infikovaných odnoží vo fáze koniec steblovania (BBCH 39), 10–20 percent infikovaných odnoží vo fáze koniec klasenia (BBCH 49). Nižšie hodnoty platia pre náchylné odrody.

Hrdza jačmenná Puccinia hordei: malé oranžové kôpky uredospór sa objavujú v období steblovania na listoch a steblách. Postupne sa zväčšuje ich počet a veľkosť, môžu pokryť až celé listy. Listy odumierajú a rastlina usychá. Tam, kde sa pestuje iba jarný jačmeň, neprezimuje. Je nenáročná na teplotu, stačí jej 5°C, optimum je 15 – 20°C. Prah škodlivosti: pokiaľ sa pred klasením vyskytujú kôpky na 5–15 percentách odnoží.

Hrdza ovsená Puccinia coronata syn. Puccinia coroniferanapáda ovos siaty, je dvojbytná. Vyhovujúce pre jej rozvoj a šírenie sú vlhké oblasti, slabo kyslé pôdy. Príznaky súpodobné ako pri hrdzi trávovej, rozlíšenie možno len pod mikroskopom.

Hrdza ražná Puccinia recondita syn. Puccinia dispersaje tiež dvojbytná hrdza, schopná rozširovať sa aj v zime. Ideálne teploty pre šírenie sú 9 – 22°C. Objavuje sa na listoch už na jeseň ako nepravidelne roztrúsené kôpky oranžových uredospór na vrchnej strane listu. Napadnuté rastliny horšie prezimujú.

Ochrana porastov

Na potlačenie hrdzí sú vhodné autorizované fungicídy s účinnými látkami azoxystrobin, azoxystrobin + difenoconazole, pyraclostrobin, tebuconazole, metconazole prothioconazole, azoxystrobin + difenoconazole + tebuconazole, tetraconazole, prothioconazole, prothioconazole + benzovindiflupyr, benzovindiflupyr, prothioconazole + spiramistaroxamin, prothioconazole + trifloxystrobin, prothioconazole + spiroxamine + trifloxystrobin,, prothioconazole + tebuconazole, difenoconazole + tebuconazole, bixafen + tebuconazole, bixafen + prothioconazole, fluxapyroxad + metconazole, fluxapyroxad + pyraclostrobin, fluoxastrobin + prothioconazole, trojkombinácia protioconazole + spiroxamine + tebuconazole, bixafen+prothioconazole+spiroxamine, bixafen + fluoxastrobin + prothioconazole, bixafen+fluopyram+prothioconazole, bixafen + prothioconazole + tebuconazole, bixafen + spiroxamine + trifloxystrobin, fenpropidin, penthiopyrad. Taktiež kombinácia proquinazid+prothioconazole. Autorizovaný je aj biologický prípravok s Bacillus subtilis. Účinná látka mefentrifluconazole, mefentrifluconazole + fluxapyroxad,  mefentrifluconazole + pyraclostrobin, kresoxym-methyl + mefentrifluconazole, difenoconazole + fluxapyroxad a čistý difenoconazole, čistý fluxapyroxad, boscalid. Kombinácia boscalid + kresoxym-methyl a kombinácia boscalid+ prothioconazole.

Nové kombinácie účinných látok

Najnovšia kombinácia metrafenone + pyraclostrobin + mefentrifluconazole je obsiahnutá v systémovo pôsobiacom fungicíde, prijímanom nadzemnými časťami rastlín, rozvádzaný je po celej rastline.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down