17.09.2013 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Osveta nestačí, treba prijať zákony

Pri svojom ostatnom príspevku do Roľníckych novín pod názvom Ešte raz o potravinovej bezpečnosti som sa domnieval, že o tom píšem posledný krát a že i arzenál falšovateľných prídavkov bol vyčerpaný, ale tak ako ziskuchtivosť „tiežpodnikateľov“ nemá dno, tak sú neohraničené aj možnosti zneužívania potravín.

Boli to silné kalibre: farbenie bravčoviny, metanol v liehovinách, salmonely v zelenine, glykol vo víne, prídavky koniny, posypovej soli a kadáverov v mäsových výrobkoch, rezídua hormónov a antibiotík v jatočnom mäse a určite som na niečo aj zabudol. Teraz do mozaiky pribudlo odhalenie zo strany poľských novinárov, ktorí referovali o výrobe a možnom predaji mäsovo-kostnej múčky v poľskej kafilérii, ležiacej neďaleko našich hraníc.

V dôsledku toho môže nastať potencionálne ohrozenie zdravia zvierat chorobou „šialených kráv“ ( BSE – bovinná spongiformná encefalopatia) a u ľudí ohrozenie skorou Creutzfeldtovou-Jakobovou chorobou, prejavujúcou sa demenciou, stratou orientácie a pamäti, postupným ochrnutím, celkovou poruchou intelektu, pričom toto ochorenie sa vždy končí smrťou.

(...)

Doc. MVDr. Ing. NORBERT M. BEŇUŠKA, PhD.

(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 38/2013)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down