Pekárom na Slovensku chýba viac ako 1 500 pracovníkov. Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v roku 2023, pekárenské prevádzky by museli pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas chrípkovej sezóny v roku 2023.
BRATISLAVA. V tlačovej práve o tom informoval Milan Lapšanský, predseda Predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Dodal, že SZPCC vláde SR navrhuje, aby riešila zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a počas štátnych sviatkov.
„V minulom roku sa, našťastie, nezopakovala situácia z predvianočného obdobia roka 2023, kedy kvôli masívnym odchodom pracovníkov do predčasného dôchodku a kvôli silnej epidémii respiračných ochorení museli mnohé pekárne odmietať objednávky a museli aj rušiť pracovné zmeny, lebo nemali dosť personálu. Na to sa však nemôžeme spoliehať každú jeseň a jar,“ konštatoval Milan Lapšanský.
Dodal, že štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a počas sviatkov si berie späť viac ako polovicu.
„Ak chceme mať stabilizované ceny potravín, potom táto situácia nie je dlhodobo udržateľná. Náklady na prácu tvoria v pekárenskom sektore vyše 50 percent,“ povedal predseda Predstavenstva SZPCC.
Pekárenský, cukrárenský a cestovinársky sektor je najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, keďže zamestnáva viac ako tretinu zo všetkých ľudí pracujúcich v potravinárstve. A samotný Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov má vyše 520 členov, pričom zastupuje viac ako 12 200 pracovníkov. Zväz združuje malé remeselné pekárne, stredne veľké prevádzky a aj veľké priemyselné pekárne.
Predseda Predstavenstva SZPCC upozornil na skutočnosť, že Slovensko má v súčasnosti historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Preto novo vyhlasované podpory pre potravinárov nemôžu obsahovať podmienky týkajúce sa zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)