24.01.2017 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovanie jačmeňa má u nás tradíciu

Začiatkom decembra 2016 v krásnom prostredí Kaštieľa Mojmírovce zorganizovala spoločnosť Limagrain Central Europe Cereals, s.r.o. odborný seminár s názvom „Ako sa pivo varí a aké odrody jačmeňa, ľanu a hrachu k LG patria“.

Aká je situácia na Slovensku?

Ing. Tomáš Ševčík prezentoval v mene Slovenského združenia výrobcov piva a sladu štatistické informácie z pivovarníckeho a sladovníckeho priemyslu na Slovensku za uplynulý rok. Za posledné roky výroba piva na Slovensku klesá, v roku 2015 dosiahla 2,5 mil. hektolitrov, čo je v porovnaní s najsilnejším rokom 2008  pokles o viac ako 1,0 mil. hektolitrov. Spotreba piva na Slovensku má od roku 2008 klesajúci trend, no od roku 2015 zaznamenávame opäť nárast. V roku 2016 sa očakáva priemerná spotreba na obyvateľa 76 litrov na osobu, čo je približne polovica spotreby v Českej republike. „Slovákom zrejme chutia aj iné pivá ako tie, čo sú vyrobené na Slovensku, pretože  rozdiel medzi výrobou a spotrebou piva je približne 1 500 tis. hektolitrov. Zo Slovenska sa pritom v roku 2015 vyviezlo len necelých 100 tis. hektolitrov piva,“ konštatoval T. Ševčík.

Situácia s výrobou sladu na Slovensku je priaznivejšia a dosahuje v priemere za posledných 10 rokov takmer 250 tis. ton. Slad je významná exportná surovina agropotravinárskeho odvetvia, o ktorú je v zahraničí záujem a naše sladovne dokážu vyviezť ročne cca 200 tis. ton sladu, čo predstavuje 80 percent celkovej výroby v SR. Na uvedenú produkciu sladu je potrebné nakúpiť cca 300 tis. ton sladovníckeho jačmeňa.

V Mojmírovciach sa varilo pivo

V. Psota, vysvetlil a prakticky ukázal rozdiely výroby piva infúznym a dekokčným spôsobom rmutovania a tým aj vhodnosť jednotlivých odrôd pre ten-ktorý spôsob výroby piva.

Infúzne rmutovanie je starší a jednoduchší spôsob výroby piva. Je menej časovo a energeticky náročný a na výrobu mladiny postačuje jedna ohrievaná nádoba. Pri tomto spôsobe dochádza k menšiemu vylúhovaniu sladu. Takto vyrobené pivá majú svetlejšiu farbu a menej výraznú chuť. Pre tento účel sú vhodné odrody sladovníckeho jačmeňa s vysokou aktivitou hydrolytických enzýmov, ktoré poskytujú sladinu schopnú hlboko prekvasiť (Exalis, Kangoo, Karmel, Marthe, Odyssey, Overture, Sunshine).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down