23.01.2018 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Pestovanie poľných rajčiakov je našou prioritou“

Pestovanie zeleniny má na Slovensku hlboko zakorenenú tradíciu. Najmä južná časť Slovenska bola v minulosti zásobárňou zeleniny pre celý štát, navyše množstvo produkcie sa vyvážalo do okolitých krajín. Žiaľ, realita je dnes celkom iná. V úpadku, ktorý tu v oblasti zeleninárstva máme už celé štvrťstoročie, dokázalo prežiť zopár poľnohospodárskych spoločností a družstiev, ktoré stavili nielen na potenciál prostredia, ale aj na moderné technológie či už pestovania, alebo aj spracovania produkcie. Aj preto Vám chceme predstaviť družstvo hospodáriace v Dvoroch nad Žitavou v okrese Nové Zámky, ktoré svojou výrobou zameranou na pestovanie a spracovanie poľných rajčín je na Slovensku takmer ojedinelé.

„Naše Zeleninársko potravinárske družstvo vzniklo v roku 2004 delimitáciou veľkého poľnohospodárskeho družstva Dvory nad Žitavou. Rozdelením vznikli štyri nové subjekty: naše ZPD - Zeleninársko potravinárske družstvo, VVD – Vinohradnícko vinárske družstvo, OVD - Ovocinárske družstvo a ostalo aj hlavné družstvo - Združenie agropodnikateľov, družstvo  Dvory nad Žitavou,“ predstavil začiatky Ing. Róbert Péter, predseda ZPD, Dvory nad Žitavou.

Výroba zameraná na pestovanie rajčiakov s ich následným spracovaním na rajčiakový pretlak pokračovala aj po rozdelení pôvodného družstva. „Po delimitovaní viedol družstvo môj otec Ing. Imrich Péter. Po jeho odchode do dôchodku pred tromi rokmi, som prevzal vedenie družstva, pričom na jeho riadení sa podieľam spolu s dvomi kolegami, z ktorých jeden má na starosti rastlinnú výrobu, druhý spracovanie produkcie,“ dodal R. Péter.

Dlhoročné skúsenosti

Družstvo je zamerané výlučne na rastlinnú výrobu v rámci ktorej mimoriadnu pozornosť venujú pestovaniu rajčín určených na priemyselné spracovanie. Z celkovej obhospodarovanej výmery 385 hektárov ich každoročne pestujú na 100 až 150 hektároch priamym výsevom do dvojriadkov na pole. „S poľným pestovaním rajčín tu v tejto oblasti máme dlhoročné skúsenosti vrátane ich spracovania na pretlak bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok,“ uviedol k zameraniu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down