12.05.2014 | 02:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovatelia chcú prinavrátiť Žitavskej paprike zašlú slávu

Združenie šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov koreninovej papriky Capsicum, ktoré pre Žitavskú papriku (tiež Paprika Žitava) získalo nedávno ocenenie Európskej únie (EÚ) Chránené označenie pôvodu, má spolu so spoločnosťou Mäspoma Zvolen ambíciu vrátiť tomuto produktu niekdajšiu slávu.

ZVOLEN. Paprika s jedinečnými vlastnosťami, vypestovaná v Podunajskej nížine a spracovaná mlynskými kameňmi v prevádzke v Dvoroch nad Žitavou, sa bude pod týmto názvom dodávať na trh po novej úrode, teda koncom roka 2014.
Podľa zachovaných záznamov o výkupe a spracovaní koreninovej papriky z oblasti Podunajskej nížiny sa ešte v 80. rokoch uplynulého storočia objemy usušenej papriky pohybovali v tisíckach ton (napríklad v roku 1985 to bolo 3341 ton). V súčasnosti produkcia papriky klesla rádovo na desiatky ton ročne. Spoločnosť Mäspoma, ktorá kontrahuje pestovateľov, vykupuje a spracúva úrodu a zabezpečuje predaj, by chcela tieto objemy opäť zvýšiť.
Podľa konateľa spoločnosti Jána Kolesára ml. Žitavská paprika má jedinečnú chuť a vôňu. "Na rozdiel od dovážanej je jej kvalita nesporná. Jej pestovaním a konzumáciou by sme zároveň pomohli aj slovenskému poľnohospodárstvu a vrátili slovenským pestovateľom možnosť obživy tradičným spôsobom," uviedol. "Navyše, našou ambíciou je oživiť export Žitavskej papriky do celej Európskej únie a dodávať ju všetkým, ktorým záleží na tom, čo jedia," dodal.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down