Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) prisľúbila pomoc krajinám pri príprave stratégie na boj s antimikrobiálnou rezistenciou, šíriacou sa po potravinovom reťazci. Tohtoročné stretnutie vlád na Valnom zhromaždení OSN sa malo venovať aj problémom, súvisiacim so šírením mikroorganizmov, odolných voči liekom.
RÍM. Zvyšujúce sa používanie a zneužívanie antimikrobialných liečiv v humánnej a vo veterinárnej medicíne prispelo k nárastu počtu mikroorganizmov, odolných voči tradične používaným liečivám ako sú antibiotiká.
O významnom riziku, ktoré antimikrobiálna rezistencia predstavuje pre ľudské zdravie a pre poľnohospodárstvo, sa malo diskutovať aj na stretnutí OSN, konanom dňa 21. septembra v New Yorku.
Podľa zverejneného akčného plánu FAO majú antimikrobiálne liečivá kritickú úlohu pri liečbe chorôb zvierat a rastlín. Ich používanie je esenciálne pre zdravie a pre potravinovú bezpečnosť. Zneužívanie týchto liečiv je však spojené so šírením antimikrobiálnej rezistencie.
Zneužívanie liečiv
Veľká pozornosť je venovaná riziku expozície rezistentným patogénom v nemocničnom prostredí. FAO ale zdôrazňuje, že prítomnosť rezistentných mikroorganizmov v poľnohospodárstve vytvára ďalší možný vektor prenosu práve z potravín.
Okrem rizika pre zdravotný stav verejnosti má rezistencia vplyv tiež na potravinovú bezpečnosť, na bezpečnosť potravín a na ekonomickú situáciu miliónov farmárov na svete.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)