Milovníci hrachu, fazule, šošovice a ich strukovinových „príbuzných“ si môžu zlepšiť apetít i kuchárske schopnosti vďaka novej pestrofarebnej knihe, obsahujúcej recepty od špičkových šéfkuchárov zaujímajúcich sa o strukoviny, ktoré predstavujú jedny z najvšestrannejších potravín.
RÍM. Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) totiž vydala knihu Pulses, nutritious seeds for a sustainable future (Strukoviny, výživné semená pre udržateľnú budúcnosť), ktorá na 190-tich stranách predstavuje čitateľom kuchyne a kultúry neprieč celou Zemeguľou a nazerá aj do hrncov a miestnych dejín, aby objavila domorodé korene, súčasné výhody a nadčasové chute strukovinovej kuchyne.
Prehľad o prínosoch
Okrem toho, že kniha poskytuje prehľad o strukovinách a ich prínosoch pre výživu, zdravie, biodiverzitu a potravinovú bezpečnosť, krok po kroku vysvetľuje, na čo sa treba zamerať pri ich nákupe, ako ich pestovať a ako strukoviny variť.
Kniha si všíma desiatich svetovo uznávaných šéfkuchárov na ich každodennej ceste na trh a stretáva sa s nimi aj v ich kuchyniach, kde každý z nich prezrádza svoje najdôvernejšie tajomstvá, ktorú uplatňuje pri príprave troch jednoduchých jedál, založených na strukovinách.
(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)