17.02.2015 | 03:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plytvanie potravinami sa v SR pohybuje do hranice 20 %

Plytvanie potravinami sa v SR pohybuje do hranice 20 %. "Predpokladáme, že v porovnaní s celosvetovými a európskymi odhadmi je to asi o 10 percentuálnych bodov nižšie," uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík.

BRATISLAVA. Stále však podľa neho platí, že na spoľahlivejšiu kvantifikáciu stavu chýbajú presnejšie údaje. To však neznamená, že tento problém nie je vážny.
      "Medzi hlavné dôvody plytvania potravinami v domácnostiach patrí nesprávne plánovanie nákupov, zmätok v označeniach dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti a tiež neznalosť o ďalšom využití zvyškov z použitých potravín, napríklad zeleniny a ovocia. Na tieto skutočnosti je potrebné ľudí sústavne upozorňovať," zdôraznil.
      Pripomenul zároveň, že podľa Organizácie pre poľnohospodárstvo a výživu Organizácie Spojených národov (FAO) sa vo svete ročne premrhá asi tretina vyprodukovaných potravín, čo predstavuje viac ako jednu miliardu ton. "K plytvaniu dochádza pritom v čase, keď približne 800 miliónov ton ľudí trpí hladom alebo potravinovou nedostatočnosťou," dodal.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down