Potraviny, vyrobené na Slovensku, mali v obchodoch na území SR v prvom polroku 2015 zastúpenie na úrovni 62,4 percenta. Je to o 0,8 percenta menej ako koncom roku 2014.
BRATISLAVA. Na tlačovej besede v Bratislave o tom novinárov v uplynulých dňoch informovali minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek a generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu MP RV SR Zuzana Nouzovská.
„Celkovo sme v prvom polroku 2015 hodnotili 22 komodít, čo predstavuje asi 90 percent z predaja potravín na Slovensku,“ konštatoval Ľ. Jahnátek.
Hodnoteniu podliehajú tie obchodné systémy, v ktorých ročný obrat predstavuje aspoň 10 miliónov eur, a predmetom samotného hodnotenia je potom podiel potravín, vyrobených na Slovensku, na celkovom obrate toho ktorého obchodného reťazca. Na rozdiel od iných hodnotení teda nejde o percentuálne zastúpenie na pultoch a regáloch predajní.
Minister pôdohospodárstva vo svojom vystúpení okrem iného uviedol, že MP RV SR tieto hodnotenia vykonáva v polročných intervaloch už od roku 2013 a tentoraz išlo už o piate pokračovanie.
Podiel slovenských potravín na celkovom obrate veľkých či väčších obchodných systémov sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 62 až 63 percent, čo je podľa slov Ľ. Jahnátka „veľmi potešujúce“.
Ku komoditám s najväčším podielom na obrate celkom jednoznačne patrí med s podielom 86,8 percenta. Na druhom mieste sú domáce hydinárske výrobky, ktoré majú na celkovom obrate tohto segmentu podiel na úrovni 85,8 percenta.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)