17.03.2015 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poľnohospodári po zime zisťujú, v akom stave sú ozimné plodiny

Poľnohospodári na Slovensku po zmiznutí snehovej prikrývky už niekoľko dní v teréne zisťujú, v akom stave prezimovali plodiny zasiate minulú jeseň a či im ich momentálny stav skomplikuje, alebo na druhej strane uľahčí začiatky jarných prác. Informovala o tom dnes hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

      BRATISLAVA. Terén bol podľa nej po zime vo viacerých oblastiach Slovenska podmáčaný. Začiatkom marca to potvrdila tiež Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora (RPPK) vo Zvolene. "Dnes sa podľa jej predsedu Branislava Horniaka už situácia zlepšila, aj keď stále majú i také premočené polia, najmä s ťažkými pôdami, kam sa ešte niekoľko dní so strojmi nedostanú," poznamenala.
      Podobné správy o nadmernej zásobe vlahy v pôde prichádzali po zime aj z oblastí Lučenca, Krupiny, Galanty či Komárna, kde našli miestni roľníci polia tak podmáčané, že niekde budú musieť časť nevyhovujúcich porastov repky odstrániť.
      "S prezimovaním porastov však nemôžeme spájať len samé negatíva. Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore hlásili jej regionálne komory aj pozitívne správy. Napríklad v Rimavskej Sobote sa už začiatkom marca tešili porastom repky, ktoré sa ukazovali vo veľmi dobrom stave, podnikatelia v oblasti Veľkého Krtíša boli zase spokojní s tým, že mráz v zime neublížil ich plodinám," doplnila.
      S prvými jarnými prácami začali podľa Holéciovej v marci najmä južné oblasti Slovenska. Patril k nim aj levický región, kde majú už niekoľko dní za sebou napríklad sejbu jarného jačmeňa. Novú úrodu však v týchto dňoch zakladajú už aj v ďalších, a to aj vo vyššie položených lokalitách – posun v týchto prácach potvrdzuje aj RPPK vo Zvolene.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down