16.02.2016 | 04:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potravinová sebestačnosť SR vlani v porovnaní s rokom 2012 stúpla na 51 %

Celková sebestačnosť Slovenska podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ku koncu vlaňajška v porovnaní s rokom 2012 stúpla z úrovne 45 % na 51 %. Konštatoval to agrorezort vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020, ktoré 3. februára 2016 schválil vládny kabinet.

BRATISLAVA. "Zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách je dôsledkom zvýšenia hodnoty produkcie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Zvýšenie hodnoty produkcie bolo ovplyvnené optimalizáciou nákladovej stránky produkcie (stabilizáciou medzispotreby) a rastom pridanej hodnoty. Rast pridanej hodnoty spôsobil rast zamestnanosti v poľnohospodárstve, ktorá prvýkrát od roku 1989 stúpala dva roky po sebe," zdôvodnil pre TASR hovorca MPRV Peter Hajnala.
      Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu na roky 2014 až 2020, schválená vládou SR 5. novembra 2014, hodnotila aj sebestačnosť Slovenska a konštatovala, že vo výrobe potravín nie je dostatočná a je veľmi úzko spätá aj s výkonnosťou slovenského poľnohospodárstva ako primárneho zdroja surovín na výrobu potravín.
"Ak sebestačnosť vnímame ako schopnosť krajiny zabezpečiť dostatok potravín z vlastnej produkcie, tak tá súčasná sa pohybuje od 50 do 60 % pri mäse, hydine, konzervárenských výrobkoch, ovocí, zelenine a víne. Sebestačnosť blížiacu sa k 80 % máme v cukre, pekárskych a pečivárenských výrobkoch a pive," uviedlo MPRV v akčnom pláne.
Podľa agrorezortu "je potešiteľné, že Slovensko má plnú sebestačnosť pri mlieku a múke zo základných surovín, ale aj pri nealkoholických nápojoch a liehovinách, na druhej strane nemá skoro žiadnu sebestačnosť vo výrobe tukov a olejov".
"Ak však vstúpi do analýzy trhových podmienok aj zahraničný obchod, tak sa tieto bilancie výrazne posúvajú v neprospech slovenských potravín a faktom je, že asi polovica potravín pre slovenskú spotrebu sa dováža. Je našou ambíciou posunúť celkovú sebestačnosť na úroveň 80 % v horizonte roku 2020 a zvýšiť aj spotrebu domácich potravín z domácej výroby na túto úroveň," zdôraznilo ministerstvo pôdohospodárstva.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down