16.09.2013 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potraviny s obsahom stévie budú mať nové označenie

Potraviny s obsahom stévie budú musieť mať od 1. januára 2014 nové označenie. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o označovaní potravín, obsahujúcich glykozidy steviolu na základe zákona o potravinách.

BRATISLAVA. Vyhláškou MP RV SR sa ustanovuje, aké slová možno používať na označenie potraviny, obsahujúcej glykozidy steviolu a rovnako tiež slová, ktoré nemožno používať na označenie týchto potravín.

"Návrh vyhlášky upravuje požiadavky na označovanie potravín, obsahujúcich prídavnú látku glykozidy steviolu s kódom E 960. Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách, pokiaľ ide o glykozidy steviolu, ktorým sa umožnilo vzhľadom na požiadavky praxe používanie prírodného sladidla s nulovou energetickou hodnotou na výrobu výrobkov so zníženou energetickou hodnotou," priblížil rezort pôdohospodárstva SR v dôvodovej správe k legislatívnej norme.

Táto látka je podľa vyhlášky MPRV SR extraktom z rastliny Stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok. "Na základe toho nemožno v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, teda sladidlom "glykozidy steviolu", jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky E 960," zdôraznilo MP RV SR.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down