25.01.2011 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pôvod

Pri nemeckom škandále s dioxínom stŕpla celá Európa.

Veď len v januári 2011 sa do našich obchodov z Nemecka doviezlo 356-tisíc vajec a takmer 43-tisíc kilogramov bravčového mäsa.
A obchodné reťazce na Slovensku v stave ohrozenia svorne tvrdili, že predávajú najmä slovenské vajíčka. A že bravčové mäso je nanajvýš tak z Českej republiky. Zrazu bolo ťažké vypátrať, kde vlastne potravinu vyrobili.
Ukázalo sa, že to často nie je tam, kde ju aj zabalili. A že značka EÚ nie je dostatočnou garanciou potravinovej bezpečnosti, ale skôr priepustkou z krajiny do krajiny - pre tovar bez identity.
Slovensko sa v posledných rokoch aj zásluhou liberálnej potravinovej legislatívy stalo cieľovou stanicou i takých potravín, ktoré nepatria do obchodu, ale na smetisko. Zoznam škandálov z ostatného obdobia je pridlhý na to, aby ostal bez povšimnutia.
Dúfajme, že táto potravinová kauza prinúti politikov, aby sprísnili pravidlá. Už by sa patrilo, aby na importovaných potravinách bola jasne vyznačená krajina pôvodu. Nech spotrebiteľ vie, odkiaľ pochádza jedlo, ktoré si dá na tanier. 
PATRÍCIA DOLEŠOVÁ

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down