09.09.2014 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prečo použiť biostimuláciu na jeseň ?

V tomto termíne býva repka ozimná už vysiata na viac ako 80 % výmery. Teraz je situácia opačná. Daždivé počasie nedovolilo pripraviť pôdu a následne zasiať repku, a preto veľa pestovateľov čaká na vhodné počasie. So sejbou ešte nie je neskoro a porasty môžu vytvoriť dostatok listov a je predpoklad, že do zimy pôjdu v dobrej kondícii. Ako postupovať a pracovať s neskoršími výsevmi repky sa dozviete v nasledujúcom článku.

Agrotechnický termín

Každá plodina má svoj optimálny agrotechnický termín na jej sejbu. Pri repke je to obdobie tretej dekády augusta . Pri výseve v tomto termíne a v prípade priaznivého počasia repka klíči už pri teplote 1 oC a za 5 – 6 dní sú vidieť prvé klíčne listy nad povrchom pôdy. Pri tomto vývoji je predpoklad, že repka dosiahne do zamrznutia pôdy 10 listov, 10 mm hrúbku koreňového krčka a 10 cm hlboký koreň. Toto sú optimálne parametre pre repku s akými by mala vstupovať do zimy.

Neskoré sejby

K neskorým termínom výsevu treba pristupovať individuálne. Rast repky v tomto období je limitovaný skracujúcim sa dňom. Preto je potrebné urobiť nasledujúce zásahy. Najneskôr do prvej dekády októbra aplikovať dusíkaté hnojenie a aplikovať morforegulátor spolu s biostimulátorom. V prípade teplého počasia sledovať porast a aplikovať insekticídy hlavne proti skočkám a iným škodcom. Cieľom je, aby sme repku posunuli v čase dopredu a podporili v čo najväčšej miere jej dobré prezimovanie.

Výhody použitia biostimulátora

Postupne sa do technológie pestovanie plodín, nielen repky, dostáva používanie biostimulátorov. Ich účinok spočíva v stimulácii rastu nadzemnej časti ale hlavne koreňov. Použite v repkách v štádiu od 3. listu má nasledovné účinky:

  • stimulujú rast koreňov a jemného koreňového vlásnenia,
  • podporujú zhrubnutie koreňového krčka,
  • podporujú výkon fotosyntézy,
  • zvyšujú odolnosť proti suchu, chladu, zasoleniu,
  • zlepšujú prezimovanie repky,
  • zvyšujú príjem vody a živín.

Dôležité je porast sledovať a prípravky a ich dávky odporúčať na základe aktuálneho stavu porastu. Všeobecne platí, že do zapojených porastov aplikujeme spolu s morforegulátorom prípravok na báze morských rias Alga 600  v dávke 0,5 kg/ha. Pre neskoré výsevy, nevyrovnané porasty a porasty s nižším počtom jedincov (línie menej ako 25 a hybridy menej ako 15 jedincov/m2) je nevyhnutné aplikovať prípravok Alga 600  v dávke 0,5 kg/ha v kombinácii s prípravkom SoftGuard++  v dávke  8 – 1 l/ha. V niektorých prípadoch, vzhľadom na stav porastu, odporúčame špeciálne prípravok s vysokým obsahom auxínov RootMost  v dávke 0,5 – 1 l/ha, ktorý vo veľkej miere podporí rast koreňov a zhrubnutie koreňového krčka.

Prečo bór?

Do každého porastu je potrebné už na jeseň aplikovať bór, ktorý  podporuje dobré prezimovanie repky, zabraňuje praskaniu pletív, zvyšuje odolnosť proti hnilobám a tiež pozitívne vplýva na rast koreňov. Porasty ošetrené na jeseň bórom lepšie prezimujú a riešenie deficitu bóru na jar je už menej náročné. Organicky viazaný bór v kombinácii s dusíkom ProBoron v dávke 0,5 – 0,75 l/ha je tou správnou voľbou pre Vaše porasty.

Výsledky  z pokusu

V rámci maloparcelkového pokusu na ŠS Vígľaš Pstruša sme v roku 2013 založili pokus s repkou na odrode RAW. V porovnaní s kontrolou (var. 1) sme dosiahli navýšenie úrody o 0,41 t/ha (graf 1), čo prinieslo pestovateľovi čistý zisk z aplikácie prípravkov (0,5 kg/ha Alga 600  + 1 l/ha Softguard++ - 8.11.2013, 0,5 kg/ha Alga 600 + 1 l/ha Softguard++ - 27.3.2014 (BBCH 30) a 1,0 l/ha Algreen + 1 l/ha Softguard++ - 11.04.2014 (BBCH 60)) na úrovni 42,6 €/ha.

Graf 1. Výsledok pokusu v repke, odroda RAW, 2014

Pre viac informácií kontaktuje našich obchodných zástupcov a navštívte našu webstránku s e-shopom www.agrobiosfer.sk

Ing. Pavol Krempa, PhD.

Obchodný manažér

Agrobiosfer, s. r. o.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down