12.04.2025 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pred 150 rokmi vznikol prievidzský potravinársky závod Carpathia

Prievidzský potravinársky závod Carpathia, ktorý sa zaoberá výrobou dehydrovaných kulinárskych produktov, si v tomto roku pripomína 150 rokov. Pri príležitosti osláv tohto výročia závod navštívil aj prezident SR Peter Pellegrini.

PRIEVIDZA. Peter Pellegrini podotkol, že na Slovensku nie je veľa firiem, ktoré sa môžu pýšiť 150-ročnou históriou.

„Firma prežila vážne obdobia, vojnové roky a kontinuálne si zachovala svoju výrobu, aj keď ju od pôvodnej myšlienky pálenice postupne premenila na tieto produkty, ktoré dnes vari každý občan bežne používa vo svojej kuchyni, pričom  často ani netuší, že ten produkt bol vyrobený práve tu, v prievidzskom závode,“ povedal prezident republiky.

Zároveň vyzdvihol skutočnosť, že firma Nestlé po privatizácii tohto podniku nepristúpila k nejakej eliminácii alebo k likvidácii; ale naopak, investovala doň značné množstvo prostriedkov, a tak je zo závodu jeden z najmodernejších závodov v rámci celej skupiny v Európe, pričom v mnohých ukazovateľoch patrí aj k tým najlepším.

Riaditeľ tohto potravinárskeho závodu Dušan Ďurdík uviedol, že za dlhoročnou históriou firmy sú skvelí ľudia a región, ktorý relatívne drží pohromade.

„Úplne najdôležitejšie je to, že sme sa aj v rámci vedenia vždy dokázali prispôsobiť požiadavkám  jednotlivých trhov. Naši zákazníci sú vlastne z celej Európy, čiže my musíme byť schopní prispôsobiť sa našim zákazníkom v západnej Európe alebo aj na Slovensku,“ poznamenal Dušan Ďurdík.

Pripomenul, že spoločnosť investovala do automatizácie a do robotizácie, a v pláne má i kúpu dvoch rýchlostných liniek na výrobu polievok a jednej rýchlostnej linky na výrobu mäkkých bujónov.

Históriu tohto závodu približuje aj výstava s názvom Tá naša Carpathia, ktorú pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi.

„Carpathia vychádzala z pôvodnej pálenice, ktorú založil Jozef Heumann, a na ňu potom nadviazali ďalšie podniky. Najskôr to bola továreň na éterické oleje, a z nej sa neskôr „vykľula“ druhá pálenica a Carpathia. Tieto podniky pracovali súbežne, boli pod vedením rovnakých majiteľov a mali vlastnú administratívu,“ priblížila spoluautorka výstavy Jaroslava Kupčoková.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down