Mangalica je plemeno prasiat s dlhou vlnitou až kučeravou srsťou, ktorá zvieratám umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime. Vďaka tomu dosahujú mangalice prirodzený prírastok masti s obsahom veľkého množstva tzv. dobrého cholesterolu. Chovu týchto zvierat sa nedávno začal venovať Ladislav Bizub zo Zemplínskeho Branča (okres Trebišov).
"Pre mňa je to koníček, ale podľa posledných výskumov lekárov sa masť mangalice rovná olivovému oleju, tak to chceme vyskúšať. Budeme ich porážať, keď prídu prvé mrazy, a uvidíme, aký bude výsledok," hovorí chovateľ.
Toto plemeno pochádza z Veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtili ho v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa s polodivými sviňami. Chovajú ho najmä v Maďarsku. Mäso a výrobky z neho sú vyhľadávané pre svoju šťavnatosť, jemnosť a konzistenciu.
Mangalice majú podľa L. Bizuba veľmi malé karé, avšak slušné šunky. "Využiteľného mäsa majú iba 35 percent, zvyšok je masť a slanina. Dajú sa z toho robiť klobásy, tie sú pomerne mastné, ale robia sa šunky, prosciuttá. Tie majú najväčšiu hodnotu, pretože to je tzv. lahôdkové mäso zo zadnej šunky," priblížil. Slanina z mangalíc, hoci je mastná, sa podľa neho rozpúšťa na jazyku a chuťovo je vynikajúca.
Schopnosť priberania je u mangalíc podľa chovateľa zhruba o 50 i viac percent menšia ako u tradičných bielych ošípaných. V chove má v súčasnosti asi 30 zvierat.
Koníčkom je pre L. Bizuba aj chov vietnamských prasiat, ktoré sú taktiež zaujímavé už svojim vzhľadom. "Veľmi dobre sa množia, nepotrebujú veľkú opateru, vedia tiež všetko vypásť a pojesť odpad z jedla," dodal. (tasr)