Nový predpovedný systém na ochranu viniča predstavili vo vinohradníckej obci Suchá nad Parnou pri Trnave. Na jeho vývoji sa podieľal Ústav krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied v spolupráci s Technickou a ekonomickou univerzitou v Budapešti v rámci programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko – Slovenská republika 2007 - 2013. Zámerom bolo vyvinúť čo najpresnejší predpovedný systém vývoja chorôb a škodcov.
SUCHÁ NAD PARNOU. "Cieľom je vylepšiť hospodárenie vo vinohradoch tak, aby sa používalo menej chemikálií, a tým by bol menší tlak na životné prostredie a na zdravie viniča," povedal za riešiteľov projektu László Miklós. Projekt má, ako uviedol, dve časti.
"Na základe vedeckých poznatkov dokážeme vytipovať, ako sa menia mikroklimatické podmienky vo vinohradoch, a to z miesta na miesto. Vinohrady sa väčšinou nachádzajú v kopcovitých terénoch, a prakticky na každých desiatich metroch môže byť iná mikroklimatická situácia. Podľa týchto podmienok sa osadia meracie prístroje, ktorých moduly vysielajú dáta do servera. Potom príde k spracovaniu a k vytvoreniu modelu správania sa vo vinohrade. Či je vhodné striekať, kedy treba začať, a systém dokonca poskytne predpoveď počasia na 48 hodín," opísal L.Miklós.
Povedal, že na základe ohlasov pestovateľov, ktorí už systém používajú, prichádza aj k šetreniu pohonných látok tým, že pestovateľ nemusí "behať" po celej ploche vinohradu, ale zaujíma sa o označený úsek.
Projekt je spojený so skutočnosťou, že v poslednom období na Slovensku možno pozorovať úpadok vinohradníctva. Znižuje sa produkcia vína, opúšťajú sa staré vinohrady, tým zanikajú aj vzácne krajinné štruktúry.
Od roku 1989 klesla výmera obrábaných vinohradov o takmer dve tretiny. O takmer 40 percent klesla aj produkcia vína. Zvlášť ohrozené sú tradičné tzv. maloblokové vinice. Ohrozujúcim faktorom sú nielen nepriaznivé socio-ekonomické podmienky, ale aj rýchlo sa meniace počasie, čo významne ovplyvňuje výskyt škodcov a ochorení viniča. Ich nadmerný výskyt je vážnou hrozbou vinohradníctva, lebo rýchle rozšírenie môže v krátkom čase zničiť úrodu, ba aj celé porasty.
Proti ochoreniam a škodcom vinohradníci bojujú najmä používaním veľkého množstva chemikálií. Pre vinohradníkov to znamená veľkú položku vo výdavkoch s neistým výsledkom, a navyše aj s negatívnym dosahom na životné prostredie.
(tasr)